Tufft jobb väntar ny utrikesminister

På torsdagen utsåg statsministern biståndsminister Jan O Karlsson att efterträda Anna Lindh som utrikesminister. Utnämningen ses som tillfällig. Den person som blir Sveriges utrikesminister har omedelbart viktiga arbetsuppgifter att ta itu med.
Redan i oktober börjar förhandlingarna om EU:s nya författning. Regeringskonferensen, som den kallas, handlar om hur EU ska styras i framtiden, var besluten ska fattas och hur makten ska fördelas. De centrala besluten, också för Sveriges framtid, ska också förankras i Riksdagen, där det inte råder enighet om vilken den svenska linjen ska vara. När folkomröstningsbeslutet om svenskt medlemskap eller inte ska fullföljas, har utrikesministern också en stor betydelse. Utvidgningen av EU, bland annat med länderna kring Östersjön, och att knyta nya allianser i de unga EU-länderna är en annan betydelsefull uppgift för en ny chef för utrikesdepartementet, där det också pågår en omorganisation, inledd av Anna Lindh, för att modernisera och öppna förvaltningen, som ska fullföljas av hennes efterträdare. Socialdemokratiska utrikesministrar brukar utses bland dem som har en stark förankring i partiet, undantag finns dock, som till exempel Lennart Bodström. Utrikesministern måste ha bred politisk kunskap och erfarenhet och samtidigt klara av att leda utrikesförvaltningens många briljanter med auktoritet. Göran Persson har en handfull kandidater att välja mellan. Om han inte väljer att överraska som han ofta gör. Ett namn är samordningsminister Pär Nuder, engagerad i utrikespolitiken, med goda egna kontakter, och Persson mycket närstående. Just det sista kanske också kan innebära att statsministern vill ha honom kvar där han är. EU-kommissionären Margot Wallström är ett annat tänkbart namn. Margot Wallström är, precis som Anna Lindh, mycket omtyckt i partiet och ingen tvivlar på hennes kompetens i politiken. Frågan är om hon själv skulle vara intresserad om hon får frågan. Tomas Östros, chef för utbildningsdepartementet, står också Göran Persson nära och har fått centrala förtroendeuppdrag i partiet. Tomas Östros nämns ofta som en av de personer som Göran Persson själv skulle vilja se som sin efterträdare. Ett överraskade namn skulle också kunna vara näringsministern Leif Pagrotsky, trots att han är EMU-motståndare. Pagrotsky har bred och lång politisk erfarenhet, goda utrikeskontakter och lätt att ta folk. Att utse honom skulle också bidra till den försoning som kommer att krävas i det socialdemokratiska partiet mellan de båda EMU-falanger som just nu helt slutat strida med varandra.
Inger Arenander inger.arenander@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".