Hjälppengar äts upp av börsras

De stora frivilliga biståndsorganisationerna har genom att placera insamlade pengar i aktier blivit av med minst 700 miljoner kronor genom årets börsnedgång.
Röda Korset, Rädda Barnen, Diakonia, Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission samt Världsnaturfonden har tillsammans placerat pengar i aktier till ett värde av 4,5 miljarder kronor, som enligt SIDA-tidningen OMvärlden har minskat med över 700 miljoner på grund av börsnedgången. Rädda Barnen har ett aktieinnehav på omkring 200 miljoner kronor, och generalsekreteraren där, Ola Andersson, medger att aktieplacering är en risk. Men han säger till Ekot att Rädda Barnen har kunskap nog att placera pengarna, och pekar på att organisationen totalt hittills enbart har gjort vinster på att placera i aktier, även om det sista året har inneburit en nedgång. Han tycker också att Rädda Barnen ger bra information kring sitt aktieinnehav.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista