Nadina Imamovic avvisad

Den bosniska ögonsjuka 7-åringen Nadina Imamovic avvisades på fredagen från Sverige. Fem minuter över elva lyfte planet från Landvetter mot Sarajevo. Nadina, hennes storasyster och mamma följdes till flygplatsen av sitt ombud Poul Sanver.
– Det var svårt för familjen. De är självklart ledsna, säger Poul Sanver. Nadina Imamovic själv visste inte om att resan till Sarajevo var definitiv när hon vinkade adjö till sin advokat idag. Familjen har valt att inte säga allt för att skapa lugn kring avresan. Sist sköts avvisningen upp eftersom Nadina mådde för psykiskt dåligt. Nu har Migrationsverket sagt att det kan bli aktuellt med polishämtning och därför gjorde familjen vad de kunde för att komma iväg, trots att Nadina egentligen inte mår bättre nu. – Nej, hon mår inte bättre nu. Men familjen har försökt så gott de kan att hålla humöret uppe och lugna ner Nadina. De som företräder Nadina Imamovic juridiskt sätter däremot inte punkt här. Regeringsrätten har fortfarande inte kommit med sitt utslag i ärendet. En anmälan till FN för brott mot barnkonventionen förbereds och beroende på hur Nadinas sociala situation utvecklas i Bosnien, kan en ny ansökan om asyl av humanitära skäl bli aktuell framöver. Poul Sanver tvekade faktiskt själv till en början om fallet Nadina var värt att lägga energi på. Men när han förstod att detta handlade om en flicka som nästan garanterat kommer att bli blind i sitt hemland, men som skulle kunna träna upp sin syn här i Sverige, bestämde han sig: – Det finns en gräns. Man har en plikt att hjälpa barn också som samhälle och stat. Den gränsen går vid Nadina, säger advokat Poul Sanver, från Länderkommittén för före detta Jugoslavien.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg kristina.hedberg@gbg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".