Strasbourg och Bryssel nästa.

Personvalssuccé för Corazza Bildt

Uppdaterad: 17:00
I sammanräkningen av Europaparlamentsvalet är Anna Maria Corazza Bildt på väg att göra succé. Från sin åttondeplats på Moderaternas lista har hon tagit sig upp på andra plats med hjälp av personkryss.

– Jag är väldigt engagerad, jag brinner, jag brinner, jag brinner och jag brinner väldigt genuint. Det här engagemanget är grundat i kriget, företagandet och i verkligheten. Människor kanske känner att jag är genuint engagerad för Europa, förklarar Anna Maria Corazza Bildt väljarnas stöd.  

Anna Maria Corazza Bildt var på tisdagseftermiddagen uppe i över 30 000 personkryss. Det motsvarar 14 procent av partiets röster.

När Moderaterna placerade henne lågt på listan svarade hon med att inleda en personvalskampanj. Hon har haft hjälp av kändisar som boxaren Paolo Roberto och utrikesminister Carl Bildt som hon är gift med.

Bildt har på sin mycket välbesökta blogg lagt in en länk till sidan kryssa Anna Maria.

Att Corazza Bildt nu gått upp på andra plats innebär att en av de två kandidater partiet satt på valbar plats inte kommer in. Kommunalrådet Susanna Haby från Göteborg eller nuvarande europaparlamentarikern Anna Ibrisagic är de två det står mellan.

Just nu är det Ibrisagic som blir invald, men med knapp marginal.

Valets andre store personkryssare är kristdemokraten Alf Svensson. Han har fortfarande dubbelt så många personkryss som partiets toppkandidat Ella Bohlin. Av Kristdemokraterna har 36 procent kryssat för Alf Svensson och hälften så många för Ella Bohlin.

Ett problem för Kristdemokraterna är också att ledande politiker tror att topp-placeringen av Ella Bohlin bidragit till ett dåligt valresultat.

– En anledning tror jag kan vara att vi hade ett toppnamn som är mindre känt för svenska folket, säger folkhälsominister och kristdemokraten Maria Larsson.

– Kanske gjorde det faktum att vi valde att satsa på en yngre kandidat som inte är så välkänd att väljarna blev lite osäkra, säger kommunalrådet i Jönköping Acko Ankaraberg Johansson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".