Mobil bredbandsuppkoppling ökar mest

Mobilt bredband och bredband via fibernät växer mest på den svenska telemarknaden. Det visar en ny rapport från Post- och telestyrelsen.

Post- och telestyrelsens (PTS) rapport visar att marknaden för telefoni och internet i Sverige omsatte 49,4 miljarder kronor förra året. Det är en minskning med 1 procent jämfört med 2007.

Framför allt är det intäkterna från företag som minskar. Samtidigt ökar antalet bredbandsabonnemang kraftigt. Det mobila bredbandet är det som blivit mest populärt.

Förra året ökade antalet bredbandsabonnemang med över 600 000 till nästan 3,8 miljoner abonnemang, varav 80 procent av ökningen var mobila.

Marianne Treschow på PTS förklarar varför just mobila bredband och fiber bredband växer.

– Det växer så tillvida att man försöker hitta den bästa infrastrukturen där man bygger och där man är. Fiberutbyggnaden passar väldigt bra på vissa ställen och då har det ökat. Radiolösningar passar bättre på andra ställen och då har det ökat. Det är den här kombinationen av infrastrukturer som är främjande.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".