Första terroråtalet i USA

I USA uppgav justitieminister John Ashcroft på tisdagskvällen att det första åtalet har väckts mot en nyckelperson efter terrordåden mot USA för exakt tre månader sedan, den 11 september.
Det är Zacarias Moussaoui, en fransk medborgare med marockanskt ursprung, som i sex punkter åtalas för att ha konspirerat med Usama bin Ladin och de 19 flygkaparna. Fyra av åtalspunkterna kan leda till dödsstraff. Moussaoui kommer att ställas inför en federal domstol, och inte inför de militärdomstolar, som president George Bush har beslutat inrätta för terroristmisstänkta. -För dom som fortfarande tvivlar på Al Qaidas skuld i morden den 11 september - innehåller åtalet 30 sidor med skrämmande bevis för gruppens terrorverksamhet. Det sa John Ashcroft, när han på tisdagskvällen, svensk tid, meddelade att Zacarias Moussaoui blir den första att åtalas för delaktighet i terrordåden. Åtalspunkterna innehåller förutom själva terrorismanklagelsen bland annat att Moussaoui planerade att använda massförstörelsevapen och mörda amerikanska medborgare och förstöra egendom. Moussaoui greps redan den 17 augusti, efter att några anställda på en flygskola i Minnesota blivit misstänksamma mot hans syften med att ta lektioner - har har sen dess hållits som ett så kallat viktigt vittne - men myndigheterna fick inte fram sån information då som gjorde att terrordåden kunde förhindras. Att det första åtalet väcks just nu är naturligtvis extra symbolladdat med tanke på att det är exakt tre månader sedan terrordåden genomfördes.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista