Vill ha snabbare beslutsgång.
Sten Tolgfors:

"EU:s insatsbeslut är för långsamma"

EU har militära snabbinsatsstyrkor, men de har aldrig använts. Det beror enligt försvarsminister Sten Tolgfors (M) på att det tar för lång tid att fatta de politiska besluten inom EU och detta är något som han hoppas kunna förändra under det svenska ordförandeskapet.

Enligt Tolgfors måste EU-länderna bli överens om hur de militära musklerna ska användas.

– Vi lägger stora pengar på att bygga den här väldigt viktiga förmågan. Men vi har kanske inte gjort hemläxan tillräckligt för att politiskt komma överens om vilken sorts situationer vi ser framför oss, säger han.

EU-länderna turas om att ha en stidsgrupp i beredskap och den ska kunna sättas in var som helst i världen med tio dagars varsel, till exempel för att förhindra ett krigsutbrott.

Men snabbinsatsstyrkorna skulle också kunna användas för att täcka upp innan långsiktigare insatser har hunnit komma på plats. Sten Tolgfors tar situationen i Tchad som exempel.

– Där var det ett halvårs process för få den insatsen på plats. Kanske kunde vi då ha använt delar av den svenska, nordiska, stridsgruppen till exempel för att täppa till hålen snabbare och komma på plats. Jag har mötts av att det finns många länder som känner behov av att få en mer gemensam uppfattning om när och hur vi är beredda att använda snabbinsatsstyrkorna.

Om tre veckor tar Sverige över ordförandeklubban i EU, och Sten Tolgfors tror att det går att göra EU:s försvarspolitik snabbare och mer flexibel.

Nato är en viktig samarbetspartner för EU och eftersom Sverige är alliansfritt har vår försvarsminister ingen insyn i de beslut som fattas där. Men Sten Tolgfors tror inte att det har någon betydelse.

– Vi har ledartröjan på oss och vi är också ett av de länder som bidrar allra mest aktivt och med allra störst kvalitet till internationella insatser, att ta ett solidariskt ansvar och det värdesätts från de andra länderna. Den nordiska stridsgruppen, snabbinsatsstyrkan, beskrivs regelbundet som den bästa som EU hittills har satt upp. Det är det som ger Sverige inflytande, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".