Ryssland visar stort intresse för vraket i Ålands hav. På bilden en ubåt av samma modell fotograferad 1938. Foto: Krigsarkivet, Ragnar Thoréns arkiv.

Ubåtsfynd kan lösa snart 70-årig gåta

Dykare har hittat en sovjetisk ubåt från andra världskriget, i havet på gränsen mellan Finland och Sverige. 1940 sjönk ubåten och har nu hittats mitt emellan Grisslehamn och Åland, och nu kan kanske svaret på vad som hände den saknade ubåten S-2 få sitt svar.

Grönaktiga bilder från havets botten visar den upptäckt som teamet med dykaren Mårten Zetterström gjorde i februari efter 10 års letande.

Den sovjetiska ubåten S-2 som siktades vid Märkets fyr den 2 januari 1940, och som sedan försvann följt av en explosion.

Sedan dess har ubåten varit saknat och dess öde ovisst, liksom för de 50 ombord.

– Det är en stor glädje att hitta S-2. Vi har ju sökt i många år. Samtidigt är det en sorgsen känsla, man vet ju att det är så många omkomna människor därnere, säger Mårten Zetterström.

Tidigare har dykarlaget hört från ryska anhöriga till de omkomna och kanske kan det bli en minnesceremni nu.

Mårten Zetterström tror att det kan bli dykförbud vid platsen. Och kanske vet man nu vad som hände ubåten.

– Vi kan inte vara helt säkra men vi tror att den har kört in i en mina som har detonerat. Och sedan har minan gjort att även torpederna sprängts också. Den är otroligt söndersprängd.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista