Anders Larsson på Karla Trä ser ljusare på framtiden. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Svenska sågverk på väg ur lågkonjunktur

Det går bra för många svenska sågverk igen, trots lågkonjunkturen. På flera håll införs nu premier för att få skogsägarna att avverka mer.

Orsaken är bland annat att den låga kronkursen har ökat efterfrågan på svenskt virke.

Anders Larsson äger ett sågverk utanför Bottnaryd på gränsen mellan Småland och Västergötland.

– Det ser väl något ljusare ut än vad det gjorde för tre månader sedan, absolut, det gör det.

Vad är det som har hänt då?

– En stigande efterfrågan på trävaror, vad jag tror är en minskad produktion på andra håll och en ökad konsumtion i Sverige.

Så just nu har ni egentligen fullt upp här?

– Jag har lite bråttom nu ja, absolut, säger Anders Larsson.

På familjeföretaget Karla Trä i den lilla byn Beth har de 14 anställda just nu bra med jobb. Efterfrågan är god och Anders Larsson får jobba på för att få in tillräckligt med timmer. Ett sätt är premier till skogsägare

– Andra aktörer har väl varit ute redan nu och försökt att premiera, och det är väl något man kanske får tänka på fram till hösten.

Betala lite extra för att få fart på det ordentligt?

– Man måste kanske få skogsägarna att inse att industrin behöver virke fortsättningsvis också, ja, säger Anders Larsson.

Flera sågverk och skogsföretag ger en liknande bild. Den svacka som branschen har varit inne i en tid tycks ha vänt eller åtminstone dämpats.

Det är kanske framför allt den låga kronkursen som har gynnat svensk export tror Henrik Asplund, vd på branschorganisationen Såg i Syd med ett 70-tal sågverk.

– Vi har ju en fördel nu genom att den svenska kronan är svag. Det har gett oss konkurrensfördelar, så vi har tagit andelar ute på marknaderna. Även om inte konjunkturen har vänt har vi i alla fall kunnat sälja mer än våra konkurrenter och det gör att efterfrågan på råvaror också är högre, säger Henrik Asplund.

Samtidigt har de stora lager som byggdes upp under stormarna Gudrun och Per börjat ta slut, och enligt Henrik Asplund är det nu dags för skogsägarna att börja avverka på allvar igen för att timret ska räcka till

– Dels har man ju hört om att det har gått så dåligt för branschen och sedan har man sett de här stora lagren. Bägge de sakerna är modifierade, alltså lagren håller på att börja ta slut och konjunkturen är för tillfället i alla fall ganska hygglig. Det innebär att vi har behov återigen och, det är en nyhet kan man säga, att vi behöver få in nyavverkat sågtimmer i företagen. Det är vår tydliga signal ut nu.

Nu har sågverken levt under tuffare tider ett par år. Är det här vändning?

– Jag tror alltså att vi har bottnat och att det i alla fall kommer att börja gå uppåt, men det kan nog ta sin tid. För tillfället är det i alla fall en bra efterfrågan, säger Henrik Asplund på Såg i Syd.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".