Nya opinionssiffror pekar åt olika håll

Folkomröstningen om EMU ska ju, trots mordet på Anna Lindh äga rum på söndag och på fredagen kom nya opinionssiffor, siffror som pekar åt olika håll. Sifo pekar på fortsatt ledning för nejsidan medan Skops mätning visar på ett helt jämnt läge.
I Sifos undersökning behåller nej-sidan sin kraftiga ledning. Enligt undersökningen som genomfördes på torsdagskvällen skulle 50 procent rösta nej och 38 procent ja. Siffror som visar på mycket små förändringar i de senaste veckornas opinon. Enligt opinionsinstitutet Skops undersökning som också genomfördes på torsdagskvällen kom är det däremot helt jämt 50–50 mellan ja- och nej-sidorna. Manar till försiktighet i tolkningen Vad detta säger om resultatet på söndag är emellertid svårt att säga. Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar manar efter mordet på Anna Lindh till ökad försiktighet med att dra slutsatser av opinionsundersöknigarna. – Vi har ju ingen erfarenhet av hur en sådan här händelse påverkar opinionen vad gäller en folkomröstning, säger Toivo Sjörén. Sifos siffror stabila – Sedan vet vi ju inte hur utvecklingen går idag och under lördagen. En sådan här hemsk händelse börjar med en sorts chock och sedan någon sorts bearbetning och sedan kanske också någon sorts om det är grundval för förändring eller inte. Det är ju några dagar från igår till valdagen. Men vi har haft en påfallande stabilitet för nejsidan sedan valrörelsen inleddes i början av augusti och vi kan inte se att det finns någon avgörande skillnad på den här undersökningen jämfört med tidigare mätningar, säger Toivo Sjörén.
Pontus Mattsson pontus.mattsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".