Resistenta bakterier ökar lavinartat

Antalet patienter som smittats med de motståndskraftiga bakterierna VRE och ESBL har ökat dramatiskt. Det visar Smittskyddsinstitutets siffror från förra året.

För vancomycinresistenta enterokocker har det skett en tiofaldig ökning och ESBL-fallen har blivit omkring 800 fler på ett år. Det här är oroande, enligt överläkare Johan Struwe vid Smittskyddsinstitutet.

– Det är en kraftig ökning och det som är gemensamt för de här två typerna av antibiotikaresistens är att de smittar via tarmen, till skillnad från MRSA som är en kontaktsmitta via huden. Det är lite andra smittvägar och andra sätt man får jobba med.

VRE - vancomycinresistenta bakterier - förekommer framförallt hos patienter som ligger på sjukhus. Man märker i allmänhet inte själv om man har smittats av VRE. Blir man däremot allvarligt sjuk och behöver Vancomycin, som är en vanlig antibiotikasort vid intensivvård, biter inte behandlingen.

Det har också varit svårt att få bort bakterierna ur de lokaler där VRE-patienter har vårdats, säger Johan Struwe.

– Där har det visat sig att det är väldigt besvärligt att städa efter de här bakterierna och patienterna. Man kanske måste jobba mer med hygien generellt, inte bara hos personalen utan även den personliga hygienen och till och med besökarnas handhygien och toaletthygien. Man har även diskuterat hur man ska hantera mat och sådana här bufféer som har funnits på många ställen på sjukhuset. Det har vi dragit in på på många håll.

När det gäller bakterier med ESBL är smittvägarna inte helt klarlagda enligt Johan Struwe. De förekommer både på sjukhus och ute i samhället och man har visat att turister som har besökt exempelvis Thailand, Egypten eller Indien också tagit med sig ESBL-bakterier hem i sin tarmflora.

Att bära bakterier med ESBL är vanligen helt ofarligt, men även här gäller att blir man allvarligt sjuk är botemedlen färre.

Ökningen av ESBL var väntad, enligt Johan Struwe, men VRE-utbrotten i landet har man sämre kontroll över.

För att hejda spridningen av de här formerna för antibiotikaresistens behöver man jobba på två fronter, säger Johan Struwe

– Det är två olika delar. Det ena är att man inte använder antibiotika i onödan så att man inte driver esistensen och underlättar spridningen av de här bakterierna ytterligare. Även som patient bör man ju ställa sig frågan om man tjänar någonting på en antibiotikakur eller inte.

– Det andra är strukturen i vården. När det gäller det här smittorna kan det bero på faktorer som att patienter flyttas runt. Det är för mycket överbeläggningar och för dålig bemanning och så vidare. Vårdrutinerna och hur patientflödena ser ut måste man nog tänka igenom och planera lite bättre kanske, säger överläkare Johan Struwe vid Smittskydsinstitutet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".