Mannen har nu slutat.

Chef misstänks ha svindlat Röda korset

En av de högsta cheferna inom svenska Röda korset har polisanmälts misstänkt för att ha lurat hjälporganisationen på stora belopp, det blev känt igår. Besvikelsen bland gräsrötterna är stor.

– Jag vet hur vi medlemmar i Röda korset jobbar och sliter för att få ihop pengar och hur vi skänker pengar. Vi är en väldigt liten Röda kors-grupp här ute. Vi skänker till katastroffonden. Det gör mig väldigt, väldigt ledsen att höra att man förskingrar pengar, säger Gunilla Hellman som jobbar på en Röda Kors-krets i Uppsala.

Under våren upptäckte personalen på Röda korset konstigheter i samband med vissa upphandlingar.

En närmare kontroll ledde till misstankar om att en av toppcheferna höll på med bedrägeri.

Mannen, som har arbetat inom organisationen i flera år, ska ha tillskansat sig pengar genom att bluffa med fakturor.

– Jag har naturligtvis fört många och långa samtal med personen och de förklaringar jag har fått är inte tillräckliga. Vi enades om att skiljas åt, att han inte längre jobbar här, säger Christer Zettergren, Röda korsets generalsekreterare.

Röda Korset har en stor insamlingsverksamhet, med cirka 40 000 frivilliga. Förra året drog organisationen in 330 miljoner kronor genom insamlingar.

Christer Zettergren tror att verksamheten skadas av affären.

– Självklart så påverkar det vårt anseende men vårt sätt att hantera det hela är att oavsett hur små eller stora belopp det är gör vi alltid en utredning. Jag är övertygad om att när man ser det så förstår man att man kan ha förtroende. Man kan fortfarande skänka pengar till Röda korset.

Anne-Marie Rudolf, ordförande för Röda korsets krets i Botkyrka, tycker inte att Röda korset som organisation tar skada av händelsen.

– Då tänker man ju ganska simpelt, om tror att för att en person inom organisationen är misstänkt för att ha begått brott, att döma en hel organisation. Det tycker jag är oerhört beklagansvärt om man drar sådana slutsatser, säger Anne-Marie Rudolf.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".