Hotellet efter attentatet.

Nytt hotellattentat i Pakistan

I Pakistan dog minst fem människor, däribland en FN-anställd, och minst sjuttio skadades, när misstänkta självmordsbombare angrep ett hotell i staden Peshawar. Attacken påminner om den ifjol mot ett hotell i Islamabad.

En grupp extremister sköt sig förbi hotellets säkerhetsvakter och en misstänkt lastbilsbilbomb utlöstes sedan. Bland de döda finns en serbisk FN-tjänsteman och en FN-anställd från Filippinerna.

Delar av hotellets framsida förstördes. Attacken inträffade vid 22-tiden lokal tid i går kväll då det var full aktivitet på restauranger och i lobbyn.

Dödssiffran varierar och olika tjänstemän ger olika siffror, nu på morgonen rapporterar nyhetsbyrån AFP att en polistalesman uppger att 15 dog, medan andra nyhetsbyråer citerar polistalesmän och andra tjänstemän som säger att fem dödats.

Hotellet i Peshawar, Pearl Continental, används ofta av den lokala eliten och av utländska besökare. Attacken i går påminner om den mot Marriott-hotellet i huvudstaden Islamabad förra året, även om färre dog denna gång.

Peshawar har ett par miljoner invånare och ligger nära afghanska gränsen. Staden har under det senaste året upprepade gånger attackerats av talibaner, till exempel har de angripit affärer som säljer musik och filmer.

På hotellet som angreps i går kväll bodde uppemot 15 FN-anställda, de är i regionen för att hjälpa till med humanitära insatser åt de 2,5 miljoner människor som är på flykt undan pakistanska arméns strider mot talibaner i närbelägna områden.

Attacken mot hotellet i Peshawar kan vara en hämnd från talibanerna mot regeringsoffensiven - en offensiv som ännu så länge verkar ha brett folkligt stöd i Pakistan.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".