Demonstrationer vid Arafats högkvarter

Vid den palestinske presidenten Yassir Arafat sönderskjutna högkvarter i Ramallah på Västbanken avlöser demonstrationerna varandra på fredagen. Palestinierna vill visa att de tänker hindra israelerna om de verkställer beslutet att utvisa Arafat.
– De vill köra ut vår president. Han är vald av sitt folk och de enda som kan säga adjö eller stanna till honom, är hans eget folk. Det säger El Barqa Tahsin, en av de många palestinier som har ägnat dagen åt att stå på vakt och demonstrera sitt stöd utanför Yassir Arafats residens. Många som nu demonstrerar för Arafat är under mer normala förhållanden hans politiska motståndare. Men en av dem, Mustafa Barghouti, säjer att nu måste alla palestinier enas för att skydda presidenten. För om han deporteras blir det kaos. – Det blir fullständigt kaos. Minskad säkerhet både för palestinier och israeler och katastrof för alla. Men, säger Mustafa Barghouti, det kommer ändå inte bli slutet för den palestinska kampen. Demonstrationerna i Ramallah har visserligen varit mycket högljudda men disciplinerade. Värre var det i Jerusalem i dag där muslimska ungdomar efter fredagsbönen i AlAqsa-moskén på Tempelberget, började kasta sten på judar som bad vid klagomuren nedanför Tempelberget. Men polis ingrep och stoppade stenkastningen innan någon blev allvarligt skadad.
Christer Fridén, Jerusalem christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".