Hälsotillståndet livshotande nästan hela tiden

Läkarna på Karolinska sjukhuset berättade på fredagen mer om Anna Lindhs svåra skador och att tillståndet var livshotande nästan under hela tiden.
– Det är på det sättet att det finns en balans i kroppen där man ska ha koagulation så att blodet levrar sig, likaså ska blodet cirkulera. Vid den här typen av skador rubbas den här balansen och det gäller att återställa den och att hålla den balansen. Det är en förutsättning för att blödningar ska stoppas och att det inte blir en diffus blödningssituation. Det är den stora svårigheten, säger chefen för traumaenheten, Tom Häggmark, om svårigheterna under de första kritiska timmarna. Är det också en förklaring till att tillståndet förändras över tiden? – Det är en förklaring till att tillståndet varierar under ett sådant här långt förlopp. Man gör bedömningar vid varje stund. Och att det såg ut som om det var på bättringsvägen ett tag och sedan blev det en försämring? – Det fluktuerade. Det är precis som du säger att det fanns tillfällen då det såg bättre ut. När kunde man se att det inte fanns något hopp? – Jag kan inte gå in på den frågan. Den är svår att besvara i detalj. Det är fortfarande ett antal frågor som sjukhuset inte vill eller kan svara på, av hänsyn till patienten, på grund av sjukhussekretess och pågående brottsutredning. Men det en lite öppnare information idag är tidigare då journalisterna inte ens fick ställa några frågor. Det var ju så att allmänheten under morgontimmarna igår via medierna fick en annan bild av Anna Lindhs tillstånd än vad som faktiskt var fallet. Idag fick vi veta vad läkarna menar med beteckningen kritisk, som användes för att beskriva tillståndet under kvällen och natten. Kritisk är samma som livshotande. Under kvällen och natten beskrevs läget som allvarligt, kritiskt men inte livshotande. Enligt läkarna på Karolinska Sjukhuset idag så var läget livshotande nästan under hela tiden.
Tommy Fredriksson tommy.fredriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".