För Palaus humanitära gest betalar USA 200 miljoner dollar i utvecklingsbidrag. Foto: Brennan Linsley/Scanpix.

Söderhavsö tar emot Guantánamo-fångar

Den lilla ö-gruppen Palau i Stilla Havet har accepterat att ta emot 17 kinesiska uigurer från det amerikanska Guantánamolägret.

Uigurerna har sedan länge förklarats vara oskyldiga och orättfärdigt gripna men har inte kunnat friges till Kina.

Inget annat land har heller velat ta emot dem.

Som människoöden är det svårslaget, flyktingar från Kina i Pakistan, där gripna på ett felaktigt antagande att de var talibansympatiserande terrorister.

Sedan fängslade i sju år i amerikanska Guantánamolägret på Kuba, trots av Bushregeringen redan för fyra år sedan erkänd oskuld, nu, slutligen, besked att de ska dumpas på en minimal ögrupp i Söderhavet.

En amerikansk federal domare har beslutat att de 240 fångar som fortfarande är kvar ska friges i USA. En annan federal domstol sa nej.

Obama säger att alla ska släppas och Guantánamo, där fångarna hålls utan rättegång och de, många torterade, ska stängas.

Men få länder vill ha dem, allra minst USA. Frankrike har tagit en, Storbritannien en. Fem uigurer har tidigare tagits emot i Albanien. En av dem har fått asyl i Sverige.

Fler än 100 länder har hittills nobbat USA, och valet av Palau antyder en amerikansk begynnande desperation i ärendet, men, säger Palaus president Johnson Toribiong, i ett uttalande, "vi är hedrade och stolta, över att ta emot uigurerna som en humanitär gest".

Palau ligger så långt bort från allting det nästan är möjligt i Söderhavet. Först var det spanskt, köpt av Tyskland, sedan japanskt och från andra världskriget amerikanskt.

Självständigt blev det 1994, världens nyaste och minsta land, som en fjärdedel av Öland, med 21 000 invånare.

För Palaus humanitära gest betalar USA 200 miljoner dollar i utvecklingsbidrag, cirka tolv per uigur, även om det officiellt förnekas ha med uigurerna att göra. Vad de själva tycker om hanteringen har inte offentliggjorts.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".