Tog ut segern i förskott. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Sahlin tonar ner valresultat

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tonar nu ner sin positiva bild av hur det gick för partiet i EU-parlamentsvalet. Eftervalsdebatten har startat i socialdemokratiska partiet och kritiska röster höjs mot resultatet.

Partiet hade bland annat som mål att ta ytterligare ett mandat, men resultatet blev en upprepning av förra EU-valets rekordlåga stöd på 24,6 procent för Socialdemokraterna.

– Jag är inte nöjd, men vi behöll vår röstandel och vi har fått fler röster. Sverigedemokraterna kom inte in och vi är det största partiet, så det finns saker jag tycker att man kan bottna i. Men frågar du mig om jag är nöjd, så är svaret absolut inte, säger Mona Sahlin.

Ni hamnade på exakt samma siffra som förra gången och då beskrevs det som ett jättedåligt val?

– Ja, det här var inget bra val.

På valnatten och morgonen efter sa Sahlin så här.

–  Det rödgröna har blåst starkt den här valrörelsen, så det här bådar väldigt gott.

– Jag känner lättnad över att det gick så pass hyfsat för partiet.  

I går kom kritik för det svaga stödet för Socialdemokraterna från röster i partiet. Speciellt illa gick det i bland annat Stockholm där Miljöpartiet nu är större. Och på Socialdemokraternas gruppmöte i riksdagen diskuterades också det svaga valresultatet och att partiet misslyckats med att få väljarna att gå och rösta.

Mona Sahlin säger att det kommer att göras en analys av vad som fattades. Hon lovar att hon som partiledare kommer att prestera ett bättre resultat vid riksdagsvalet nästa år.

– Vi kommer att ha både högra ambitioner och göra ett bättre val till riksdagsvalet, det är ju det allt handlar om för mig. Det är det som är det stora, det viktiga och det riktiga valet. Det sker den 19 september nästa år.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".