Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FI: Bankerna klarar mångmiljardförluster

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 12.15
"Bankerna klarar sig bra."

De fyra svenska storbankerna klarar sig även om kreditförlusterna i Baltikum blir 150 miljarder kronor under tre år, visar Finansinspektionens senaste så kallade stresstest. Enligt FI råder det stor osäkerhet om den framtida utvecklingen och FI anser att bankerna måste ha god beredskap även för osannolika scenarier.

– Vad vi visar är att bankerna klarar extremt stora påfrestningar och fortfarande klarar sig över de lagstadgade kraven, säger Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson.

200 miljarder i förlust på tre år i basscenariot låter väldigt mycket.

– Det är väldigt mycket och vi är också inne i en extremt djup och allvarlig ekonomisk kris i världen.

Men hur klarar bankerna en sådan förlust?

– Genom att man har en intjäning som i basscenariot är högre än vad förlusterna är. Man genererar också väldigt mycket pengar i sin löpande verksamhet. Det vi visar i basscenariot som är de här stora förlusterna är det inte är någon enskild bank som gör förlust, säger Martin Andersson.

Det är lagen som styr Finansinspektionens bedömning av hur stressade de svenska bankerna är. Lagen säger att bankerna måste klara att ha en kapitaltäckningsgrad på fyra procent.

Och det klarar de.

Även om kreditförlusterna i Baltikum skulle nå svindlande 150 miljarder kronor under åren 2009 till 2011, och även om bankernas totala kreditförluster under samma period skulle nå 203 miljarder kronor.

Men innan det sker kommer marknadens hårda krav att kräva högre nivåer än fyra procent och det gör det dyrare för bankerna att själva låna upp pengar. Dessutom kommer bankaktierna under press på börsen och börsvärdena att sjunka.

Enligt Finansinspektionen är det stor osäkerhet om den framtida utvecklingen och FI anser att bankerna måste ha god beredskap även för osannolika scenarier. Vilket de alltså har, enligt dagens bedömning.

Det finns naturligtvis också en i-värsta-fall-bedömning som innebär att ekonomierna i Östeuropa brakar samman samtidigt som recessionen i Västeuropa blir utdragen.

Då beräknas kreditförlusterna för bankerna bli sammanlagt 350 miljarder kronor under perioden 2009 till 2011.

Då räcker inte bankernas sammanlagda intjäning under perioden till, trots att den beräknas bli 260 miljarder kronor.

Då skulle tre av de fyra storbankerna gå med förlust. Swedbank skulle drabbas mest, Handelsbanken inte alls.

– Som vi säger: vi bedömer det som ett osannolikt scenario, men det är inte omöjligt att det inträffar. Vi har sett en massa saker hända det sista halvåret som vi för ett år sedan inte trodde skulle inträffa och med den ödmjukheten måste man gå in i det. Men det innebär också att man inte måste ta höjd och skaffa kapital i dag för att klara ett sådant scenario. Om man går i den riktningen är det bättre att man har en planering och förbereder vad man i så fall ska göra, säger Martin Andersson.

Vilket blir då betyget för de svenska bankerna?

– Låt oss vänta och se tills detta är över.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".