SVT:s valundersökning

Piratpartiet skulle inte få riksdagsplats

Piratpartiet skulle inte komma in i riksdagen om det hade varit riksdagsval i dag. Partiet skulle få tre procent av rösterna. Det visar SVT:s stora vallokalsundersökning som redovisades i detalj i dag.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, förklarar vilka väljare Piratpartiet lockat till sig.

– De står över hela vänster/högerskalan, men står lite mer till vänster än till höger. De är övervägande EU-positiva, de har väldigt lågt politikerförtroende och de är unga män.

SVT:s Valundersökning, där 7 800 personer, svarat på frågor precis efter att de röstade i Europaparlamentsvalet visar alltså att enfrågepartiet Piratpartiet nu är största parti utanför riksdagen och är därmed större än Sverigedemokraterna.

På frågan ”Vilket parti skulle du ha röstat på om det var riksdagsval i dag” svarade tre procent av enkätpersonerna Piratpartiet. Men Sverigedemokraterna ligger precis strax efter på 2,9 procent. Båda strax under fyraprocentsspärren alltså.

Valundersökningen visar också att Piratpartiet och Sverigedemokraterna har en åsikt gemensam bland sina väljare.

– Bägge grupperna har väldigt lågt politiskt förtroende. Annars är ju Sverigedemokraterna mot EU och Piratpartiet är för EU, och Sverigedemokraterna lutar mer åt höger ideologiskt bland väljarna och Piratpartiet lutar mer åt vänster, säger Sören Holmberg.

Piratpartiväljare urskiljer också en annan trend ny för valet i söndags, nämligen att gapet mellan generationer och mellan kön ökat.

– Som vi såg i de här resultaten är det väldigt tydligt att Piratpartiet är ett parti som har starkast stöd bland unga män, medan Feministiskt initiativ har starkare stöd bland yngre kvinnor. Det är de två yttergrupperna som skiljer sig mest åt, därför kan man diskutera om vi har fått större könsskillnader och även åldersskillnader, säger Sören Holmberg.

Kan man se det från andra hållet, bland dem som är över 65 år?

– Ja, de etablerade partierna har sin styrka hos pensionärerna och de nya utmanarpartierna har sin styrka bland ungdomen.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".