"Resultaten är tydliga", säger socialministern. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Göran Hägglund:

"Kömiljarden har kortat vårdköerna"

Uppdaterad: 16:51
Antalet patienter som tvingas vänta på vård i mer än tre månader har halverats på ett halvt år. Det visar nya siffror som presenterades i dag.

Det är landstingen i Jönköping och Kalmar som har varit allra bäst på att korta köerna. Socialminister Göran Hägglund säger att det här innebär stora förbättringar för patienterna.

– När vi mäter på det här sättet så kan vi se att den som tidigare fick vänta fem månader nu får sin operation på två månader. Det är naturligtvis en fenomenal framgång om vi lyckas med det, säger Göran Hägglund.

Enligt socialministern är det den så kallade kömiljarden som nu har gett resultat.

Den innebär extra pengar till de landsting som lyckas ge 80 procent av sina patienter en tid hos specialistläkare inom tre månader.

Det får inte heller ta mer än tre månader innan patienten får behandling för sin sjukdom, till exempel genom en operation.

Sedan september förra året har 16 av Sveriges 21 landsting nått målet på 80 procent.

Ett av de landsting som har lyckats allra bäst med att korta köerna är Jönköping, där Karl Gustav Bartoll är sjukvårdsdirektör.

Han berättar att man satsat på extra mottagningar och operationer på lördagarna. Dessutom har landstinget haft ett eget system som gynnar de kliniker som har kortat köerna.

Varför ska det då behövas extra pengar för att motivera till kortade köer?

– Det kan man ibland fundera på men jag tror att det är viktigt att ha ett lockbete och att vi skapar ett engagemang runt en viss fråga. Då är det ofta så att extra insatser ger väldigt god effekt, säger Gustav Bartoll.

Hade det blivit gjort om inte statens belöning fanns där och lockade?

– Ja, det tror jag, säger Gustav Bartoll.

I september förra året var det 128 000 patienter totalt som hade väntat i mer än tre månader på vård. Ett halvår senare var den siffran 57 000. Mer än en halvering alltså.

Socialminister Göran Hägglund var märkbart nöjd över de kortade kötiderna i dag.

Hur kan man vara säker på att det är de nya pengarna som har kortat köerna?

– Jag tror att för de många patienterna som väntar länge på vård så spelar det mindre roll. Vi kan se att sedan vi presenterade idén om en kömiljard så har köerna väldigt snabbt pressats ihop, säger Göran Hägglund.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".