FN lyfter sanktioner mot Libyen

FN:s säkerhetsråd röstade under fredagen för att häva sanktionerna mot Libyen, men det betyder inte att libyerna nu accepteras av alla i det internationella samfundet.
Dagens omröstning sätter punkt för 15 år av förhandlingar, rättsprocesser, politiskt spel och frustration för de anhöriga till de 270 människor som förlorade livet när ett Pan Am-plan sprängdes i luften över skotska Lockerbie i december 1988. Flera anhöriga fanns för övrigt på plats i säkerhetsrådet under fredagen. Sanktionerna, bland annat förbud för vapenexport och försäljning av utrustning för oljeindustrin, infördes i början av 90-talet för att pressa Libyen att överlämna de män som misstänktes ligga bakom terrordådet. Miljarder i skadestånd Sanktionerna stoppades tills vidare 1999 när Khaddaffi-regimen gick med på detta, men det är först i och med dagens omröstning som sanktionerna formellt tas bort, och det innebär också att Libyen nu ska betala 2,7 miljarder dollar i skadestånd till de anhöriga. 13 av säkerhetsrådets länder sa ja till dagens resolution, medan två la ner sina röster, nämligen USA och Frankrike. Ingen av de motsatte sig lösningen, men båda, som har egna sanktioner mot Libyen, sa i sina inlägg i säkerhetsrådet att de krävs mer innan landet helt och fullt kan bli accepterat i det internationella samarbetet. Brott mot mänskliga rättigheterna Amerikanerna hävdade bland annat att Khadaffi-regimen försöker skaffa massförstörelsevapen och både USA och Frankrike kritiserade libyerna för upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna. Fransmännen fick övrigt själva kritik i dagens debatt. De har gjort att omröstningen skjutits upp genom att kräva att Libyen först går med på högre ersättning till de anhöriga för ett annat sprängattentat – mot ett franskt flygplan över Niger 1989 –. När detta under torsdagen löstes öppnade det vägen för ett godkännande av dagens resolution.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".