Samtal om politiskt klimat ersatte EMU-debatt

Under fredagskvällen hölls det samtal som efter mordet på utrikesminister Anna Lindh kommit att ersätta den planerade slutdebatten inför folkomröstningen om EMU på söndag. Samtalet, som direktsändes i SVT och radions P1 hade det allt kärvare politiska klimatet som ett tema.
– Personangreppen har ökat. Det kan egentligen påstås nästan vad som helst om oss som företräder de politiska partierna. Dt har vi alla ansvar för. Utseendet recenceras, klädseln recenceras, det är de mest nedsättande påhopp, och det oavsett parti. Demokratin bygger också på att det finns människor som är beredda att ta på sig ett ansvar, att ställa upp och många gånger utföra en otacksam arbetsuppgift, ta svåra beslut och försöka försvara dem, sa statsminister Göran Persson. De grönas språkrör Maria Wetterstrand höll med. – Det är tyvärr så att det är många människor som inte tänker på att vi också är människor och att vi försöker företräda de väljare som valt oss. De tror att vi är något slags åsiktsmaskiner, någonting som finns väldigt långt borta. – De kanske skickar ett väldigt aggressivt mejl och svarar man på det så kanske de inser att det finns en människa i andra änden av datamaskinen. Centerledaren Maud Olofsson betonade att politiker är medborgarnas företrädare. – Om inte människor törs komma fram till en och ställa frågor, diskutera och kritisera, vi har gjort politiken till ett specialområde där det förväntas att politiker ska vara specialkunniga på alla möjliga område. Vi har tappat rollen att vi är medborgarna företrädare, sa Maud Olofsson, i samtalet som ersatte slutdebatten i tv inför EMU-omröstningen. Samtalsledare var SVT:s KG Bergström och Marianne Rundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".