Erkännande i muthärva vid Rederi AB Gotland

Den huvudåtalade i det största svenska mutåtalet hittills, en tjänsteman vid Rederi AB Gotland, har erkänt brott. Det oväntade erkännandet kom vid förhandlingen i Visby tingsrätt.
– Jag sitter i en sådan situation att jag måste styrka det här åtalet, sa mannen under förhandlingarna. I åtalet påstår åklagaren att rederitjänstemannen tagit emot 11 miljoner kronor i mutor från leverantörer av fartygsdelar till rederiets färjor. Nu bekräftar alltså mannen att det stämmer. Det handlar om pengar som han har fått från Rolls Royce dotterföretag i Kristinehamn och från finländska Wärtsilä. Dessa både bolag har levererat vattenjetaggregat och propellrar respektive dieselmotorer till Rederi AB Gotland. Tjänstemannen har på uppdrag av rederiet skött förhandlingarna med leverantörerna. Ringde upp och ville ha pengar När avtalen varit i hamn så har han helt enkelt ringt upp företagen och sagt att han velat ha från dem för att de lyckats med affären. Rederitjänstemannens förklaring är att det är så som det fungerar i branschen. Det är vad vice chefsåklagare Christer Krantz byggt sitt åtal på. – Den huvudmisstänkte säger att det här är systemet, att man smörjer och det är vad jag har trott hela tiden. Ytterligare en anställd vid rederiet är åtalad i muthärvan. Även två anställda från ett av bolagen som lämnat mutor är åtalade för bestickning. Dessa har en helt annat version av hur allt går till. Dagens erkännande gynnar knappast deras sak när tingsrätten dömer i målet, tror Christer Krantz. – Det är inte bra naturligtvis. De hade nog varit lika glada om han nekat. Misstänkt konto i Schweiz Enligt åklagaren medger rederitjänstemannen också att de 7 miljoner kronor som hittats på ett konto i Schweiz också är mutor, pengar som han fått bland annat från tyska Siemens. Men Jan-Erik Rosengren, vd för Rederi AB Gotland, tror inte det har medfört onödigt dyra leveranser. – Vad vi sett hittills har vi inte lidigt någon ekonomisk skada. Däremot innebär det att förtroendet för företaget har sjunkit i och med den här affären, säger Jan-Erik Rosengren, vd för Rederi AB Gotland.
Robert Sennerdal i samarbete med Sveriges Radio Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".