Säkerhetsrådet kritiskt till förvisning av Arafat

FN:s säkerhetsråd uppmanade natten till lördag Israel att inte genomföra sitt beslut att utvisa den palestinske presidenten Yasser Arafat. Även Bushregeringen protesterar mot planen.
Pressen ökar nu från alla håll på den israeliska regeringen att ändra sitt kontroversiella beslut om att landsförvisa Arafat. Vid ett krismöte i natt ställde sig ett enigt säkerhetsråd bakom ett uttalande där de 15 medlemsländerna gjorde klart att det inte skulle hjälpa fredsansträngningarna i Mellanöstern om planen genomfördes. Men rådet nöjde sig tills vidare med att enbart uppmana Israel att ändra sitt beslut. Ett konkret förslag, med stöd från bland annat den alliansfria rörelsen, om att kräva att Israel avstår från att skada eller deportera Arafat har informellt presenterats för säkerhetsrådet, som ska fortsätta sina diskussioner på måndag. Men det är tveksamt om framför allt USA är berett att ställa sig bakom en sådan tuffare resolution. Bushregeringen har dock på egen hand ökat pressen på den israeliska regeringen. Amerikanerna är oroliga för att Arafat, som de vägrar förhandla med, tack vare hotet om landsförvisning får en starkare position och att beslutet ytterligare försvårar möjligheterna att tillsätta en ny palestinsk premiärminister. Något som är nödvändigt för att genomföra fredsplanen för Mellanöstern. USA:s utrikesminister Colin Powell ringde under gårdagen flera av regionens ledare för att göra klart Bushregeringens ståndpunkt. Men en amerikansk FN-diplomat sa pessimistiskt att det är tveksamt om den israeliska regeringen lyssnar ens till oss just nu.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".