Folkpartiets Marit Paulsen lockade väljare från Moderaterna. Foto: Mats Andersson/Scanpix.
EU-valet

Moderatsympatisörer valde annat parti

Det var Moderaterna som tappade flest sympatisörer till andra partier i EU-valet. Bara sex av tio moderater valde det egna partiet, visar en analys av SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu.

I SVT:s Valu, som bygger på 7 800 enkätsvar från väljare i Europavalet, skiljer Moderaterna ut sig när det gäller sympatisörer som valde ett annat parti.

Jämförelsen bygger på frågorna: "Vilket parti röstade du på i Europavalet?" och "Vilket parti hade du röstat på om det var riksdagsval idag?".

Det visar sig då att av dem som sa sig sympatisera med Moderaterna i ett riksdagsval valde bara 60 procent att rösta på Moderaterna i Europaparlamentsvalet. Resten valde ett annat parti.

– Bland EU-positiva tappar man till Folkpartiet och bland de EU-negativa moderaterna tappar man till Junilistan. Sedan var det inte mycket kandidatröstande bland moderater, utan det var kanske Marit Paulsen som var med och drog, säger professorn i statsvetenskap Sören Holmberg.

En "Marit Paulsen-effekt" kan man tänka, men också Centern och Piratpartiet tog moderata röster.

SVT:s Valu visar också att bland väljarna i Europaparlamentsvalet skulle tre procent rösta på Piratpartiet i ett riksdagsval.

Piratpartiet ligger precis före Sverigedemokraterna som fick 2,9 procent. Båda strax under fyraprocentspärren alltså.

Enligt Valun är också skillnaden stor mellan hur unga och gamla röstar och mellan kvinnor och män.

– Som vi såg i de här resultaten är det väldigt tydligt att Piratpartiet är ett parti som har starkast stöd bland unga män, medan Feministiskt initiativ har mycket starkare stöd bland yngre kvinnor. Därför kan man diskutera om vi har fått större könsskillnader och även åldersskillnader. Generationsskillnaderna är större än vad vi har sett tidigare, säger Sören Holmberg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".