Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Våld och våldtäkter är vardag.

Sida-pengar mot kvinnovåld i Kongo

Det svenska biståndsorganet Sida ska satsa extra pengar på arbetet mot våld mot kvinnor i Kongo. 10 miljoner kronor öronmärks till det meddelar Sida i dag.

Trots år av varningar och rapporter om de systematiska våldtäkterna i Kongo-Kinshasa ökar antalet våldtäkter i landet i stället för att minska. Det varnar både FN och internationella och lokala gräsrotsorganisationer. Anne-Marie Mukwayanzo Mpundu arbetar för den kristna biståndsorganisationen Diakonia i Kongo.

Gammal som ung är alla som är kvinnor är utsatta i östra Kongo i dag. Det säger Anne-Marie Mukwayanzo Mpundu som för några år sedan blev nominerad till Nobels fredspris tillsammans med 1 000 andra kvinnor jorden runt för ett oglamouröst men oförtröttligt dagligt arbete för fred på gräsrotsnivå.

I östra Kongo fortsätter konflikten mellan rebellgrupper och regeringsarmén trots att det sedan många år är fred i resten av Kongo-Kinshasa. Det är i det laglösa land som striderna skapar som kvinnorna är mest utsatta. I förra veckan meddelade FN att en treårig flicka dött av skadorna hon fick när hon våldtogs tillsammans med tre av sina systrar, en notis i västerländska medier. FN varnade samtidigt för att antalet våldtäkter ökar just nu i spåren av den offensiv regeringsarmén utför mot rebellerna i området.

Pengarna från Sida ska gå till det rättsliga arbetet mot kvinnovåldet i Kongo och insatser behövs verkligen säger Anne-Marie Mpundu. I dag råder i princip straffrihet för dem som begår våldtäkterna.

Sedan 2006 finns det en lag som ger långa fängelsestraff för våldtäkt. Fallen saknas inte säger Anne-Marie Mpundu. Från att ha varit skamfyllda och tysta har nu kvinnor i Kongo börjat anmäla våldtäkterna. Men anmälningarna läggs på hög i brist på kännedom om vem förövaren är, brist på resurser hos polisen och okunskap i hela rättsväsendet, där inställningen fortfarande lever kvar att en våldtäkt är en sak i relationen mellan man och kvinna, inget brott.

Kongos regering gör alldeles för lite, anser Anne-Marie Mpundu och tycker att det skulle behövas ett större tryck från omvärlden. När nu lagen om våldtäkt ändå finns är det en början.

Om det verkligen kom till några rättegångar som fick stor uppmärksamhet skulle det få stor effekt tror hon. Förövarna skulle börja bli rädda för konsekvenserna. I dag är det bara kvinnorna som är rädda.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".