Magkänsla får inte avgöra sparande

Människan styrs mycket av psykologi och i finanskrisens spår är människor nu för rädda för aktier. Det säger David Laibson, professor i ekonomi vid Harvard Universitet i USA.

Han menar att de mönster som gäller i naturen inte fungerar i den ekonomiska världen. Därför bör man slippa välja pensionsfond till exempel.

– I naturen finns många mönster och vi har verktyg i vår hjärna för att tolka mönstren. Men vi förstår inte att de typiska mönstren inte gäller på finansiella marknader, säger David Laibson.

Människor har lärt sig tolka naturen men de finansiella marknaderna fungerar inte som naturen. Därför fattar många felaktiga beslut när de litar på sin intuition menar professor David Laibson. Han tar aktiemarknaden som ett exempel. Där säljer många aktier efter ett börsras när de i stället borde ha köpt fler.

Eftersom det är så svårt att tolka marknaden så är det bra med till exempel pensionslösningar där människor inte behöver välja. Där deras pengar hamnar i en grundfond med låga avgifter som icke-vals fonden Sjunde AP-fonden här i Sverige. David Laibson menar att det nu blivit norm i USA att erbjuda sådana fonder. Han säger att regeringar borde uppmana folk att välja sådana lösningar.

En viktig aspekt enligt David Laibson är att det gäller att göra så att människor ansluts direkt - så att det enda beslutet som måste fattas är om man vill lämna fonden - eller byta den. För forskning visar att det är just beslut som att börja pensionsspara som ofta skjuts på framtiden.

Att uppmana människor som i det svenska PPM-systemet välja fond är idioti tycker han och liknar det vid att be en patient tala om för sin doktor hur operationen ska gå till.

Det är underligt att samhället bett sina invånare att bli finansiella doktorer, anser David Laibson och han råder småsparare att inte följa sin magkänsla utan i stället köpa och behålla.

Reporter Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".