Las-skydd för äldre får FP-stöd

Nu kommer politiskt stöd för den lärare som anser sig åldersdiskriminerad för att han inte får jobba kvar efter 67-årsdagen.

På tisdagen berättade Ekot att Diskrimineringsombudsmannen ska utreda om det är åldersdiskriminering att lagen om anställningsskydd bara gäller upp till 67 års ålder. Folkpartisten och riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson anser att läraren ska ha rätt att jobba kvar.

– Talar man om arbetslinjen så ska man uppmuntra den i alla åldrar och värna om den äldre arbetskraften.

Gymnasieläraren Olof Törnqvist fyller 67 nu i juni och då upphör hans anställning. Arbetsgivaren Kungsbacka kommun hänvisar till att lagen om anställningsskydd bara gäller fram till 67 år. Men i Ekot har Olof Törnqvist berättat att han har tagit strid för rätten att jobba.

– Som samhällskunskapslärare så tänkte jag testa den nya lagen mot det här automatiska avskedandet som sker då vid 67. Nej tänkte jag, det kan man då testa. Visa eleverna att det går att ändra på lagar och ifrågasätta. Det är det man ska göra. Sedan är det så att jag tänkt att jag är väl slut då vid 67 men jag känner mig trim och kan tänka mig att arbeta vidare.

Efter en anmälan från Olof Törnqvist ska nu Diskrimineringsombudsmannen DO undersöka om lagen om anställningsskydd innebär ett brott mot den nya lagstiftningen som förbjuder diskriminering på grund av ålder. Birgitta Ohlsson menar att det här är åldersdiskriminering.

– Jag håller med och tycker att det är oerhört tragiskt att människor som vill och kan jobba tvingas att sluta på sina jobb. Utredningen 2005 visar att mer än hälften av svenskarna kommer att vara tvungna att jobba till 79 års ålder om vi ska kunna trygga våra pensioner i framtiden. Det är jätteviktigt att låta folk jobba kvar, kanske höja pensionsåldern till 70 år och förståss öka arbetskraftsinvandringen.

Men är det rimligt att tvinga arbetsgivare att ha kvar 67-, 70- och 75-åringar?

– Naturligtvis måste man titta på individuella fall men i vissa yrken som läraryrket vill, kan och orkar många att jobba kvar långt upp i 70-årsåldern. Då tycker jag att det är inhumant att låta folk gå.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har sagt till Ekot att han inte är beredd att ändra lagen, men Birgitta Ohlsson ska fortsätta försöka få den borgerliga alliansen att verka för höjd pensionsålder för de som så vill och kan.

– Jag har tillsammans med Folkpartister som senioren Barbro Westerholm har motionerat om det här varje år. Vi tycker att man måste ha en mycket mer liberal syn och låta fler äldre jobba kvar. Sedan finns det ett ålderförakt i svensk politik.

Jens Möller
jens.möller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".