"Fler arbetslösa med turordningsregler"

En ungdomsarbetslöshet på 35 procent kan bli verklighet 2010, bedömer Arbetsförmedlingen. Enligt Svenskt Näringsliv är en orsak de turordningsregler, som säger att den som sist blev anställd är den som först måste gå vid uppsägningar.

Reglerna slår hårt mot framför allt unga då de oftast varit kortast tid på arbetsmarknaden, anser näringslivet.

– I praktiken är det så att under de sista fem, tio åren är det många företag som har jobbat mycket målmedvetet med att få in mer ungdomar, att få in mer kvinnor och att få in mer invandrare.

– Nu, när neddragningarna sker, så skär de i mycket stor utsträckning rent efter anställningstid, och då åker de här tre grupperna ut. Kvar på arbetsplatserna blir det äldre, medelålders män, och det är det våra system försvarar. Vi bygger upp murar för alla andra gruppen än den här kärntruppen av anställda, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Under det senaste året har sysselsättningen minskat kraftigt i Sverige och det är ungdomarna som drabbats allra hårdast. Men enligt statistik som Svenskt Näringsliv beställt från SCB har trenden varit den motsatta på arbetsplatser med färre än tio anställda.

Enligt Christer Ågren är förklaringen att företag med upp till tio anställda kan undanta två personer från de turordningsregler, som säger att den som anställdes sist, får gå först vid personalneddragningar.

Men enligt LO:s avtalssekreterare Per Bardh är det inte turordningsreglerna som ligger bakom den höga och stigande ungdomsarbetslösheten.

– Det beror på att de har tidsbegränsade anställningar, och inte omfattas av reglerna för uppsägningar när det gäller turordning. Arbetsgivarna väljer att säga upp eller avsluta tidsbegränsade anställningar, innan man går in på dem som har tillvidare anställningar, fasta anställningar.

Men hur förklarar då Per Bardh att andelen ungdomar bland personalen på företag med färre än tio anställda har ökat, men minskat i alla andra storleksklasser?

– Det är servicesektorn som står för de små företagen och mindre arbetsplatserna. Där har inte lågkonjunkturen slagit in på samma sätt, och uppsägningarna har inte kommit ännu, säger Per Bardh.

LO och Svenskt Näringsliv är överens om att den växande ungdomsarbetslösheten är ett allvarligt problem, men förespråkar alltså olika lösningar.

– På kort sikt handlar det om att regeringen måste skjuta till mer ekonomiska resurser för utbildningar för ungdomar. Långsiktigt gäller det att inte konsekvent använda tidsbegränsade anställningar för den yngre gruppen, säger Per Bardh.

– Vi hade fyra gånger högre ungdomsarbetslöshet än allmän arbetslöshet redan under högkonjunkturen, säger Christer Ågren på Svenskt Näringsliv. Det har inte Danmark, och inte Holland, länder som har flexibel arbetsrätt, rimliga ungdomslöner och en bra skola med en rimlig koppling till yrkeslivet, säger han.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".