Lars Leijonborg nämner bildandet av alliansen som en höjdpunkt i karriären. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Lars Leijonborg avgår

"Allt roligt måste ta slut någon gång"

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) har meddelat att han lämnar regeringen.

– Allt roligt måste sluta någon gång. Jag tror att det här är en väldigt bra tidpunkt. Nu går det ut förfrågningar från Folkpartiet i Stockholms län om man vill ställa upp i provvalet till riksdagslistan. Då måste jag kryssa i en ja- eller nejruta. Den här gången känns det helt rätt att kryssa i nejrutan och nu är det dags att skicka in det beskedet, säger Lars Leijonborg.

Det var framförallt att ro det stora ESS-avtalet i hamn, alltså att den europeiska forskningsanläggningen hamnar i Lund och inte i Spanien eller Ungern, som gör att Lars Leijonborg känner att tiden är mogen för att sluta som minister.

– Jag är väldigt glad och tacksam gentemot Jan Björklund för det beslut som han fattade 2007 att låta mig vara kvar. Att få lägga forskningsproppen, slutföra ESS, slutföra Globaliseringsrådet och en del annat har varit oerhört roligt, säger Lars Leijonborg.

Folkpartisten Lars Leijonborg lämnar alltså regeringen och en efterträdare ska vara utsedd till midsommar.

Enligt uppgift till Ekot blir det ingen större regeringsombildning, utan Folkpartiet ska föreslå en ny minister med samma arbetsuppgifter som Leijonborg har haft.

Folkpartiets ledare, Jan Björklund, säger i ett pressmeddelande att han "beklagar att regeringen mister en av sina mest erfarna ledamöter".

Lars Leijonborg sa också att han inte var beredd att ladda om för en ny valrörelse

Leijonborg har en lång karriär som politiker bakom sig, ungdomsförbundsordförande, partisekreterare, partiledare och minister.

Han vet inte vad han ska göra nu, men han vet vilka som var ett par av höjdpunkterna i karriären.

– Det är klart att partiets framgång 2002 var rolig men också att bilda alliansen och vinna valet 2006 med alliansen var också en höjdpunkt, säger Lars Leijonborg.

Den formella avgången sker så snart en efterträdare utsetts. En efterträdare till Leijonborg beräknas vara utsedd "kring midsommar".

Lars Leijonberg var partiledare för Folkpartiet under åren 1997-2007. När den borgerliga alliansen vann valet 2006 tilldelades han posten som utbildningsminister. Sedan 2007 har han varit högskole- och forskningsminister.

Vid midsommar går Lars Leijonborg vidare, han tänker fortsätta att vara aktiv, men gärna då inom näringslivet och den privata sektorn. Rykten, som att han skulle ta över som landshövding i Östergötland, dementerar han.

– Det är några andra län också som det har skrivits om. Östergötland är ett underbart landskap men jag skulle helst vilja ägna mig åt någonting annat, säger Lars Leijonborg.

Ekots inrikesreporter Fredrik Furtenbach säger i en kommentar att det inte är helt överraskande att Leijonborg nu väljer att lämna regeringen.

– Man kan säga att han satt på lånad tid. Redan när han slutade som partiledare diskuterades hans framtid. Det har funnits kritik inom Folkpartiet mot att de har haft få ministerposter och att Leijonborg har suttit kvar på en ministerpost trots att han var på väg ut. Den ministerposten borde i stället gå till en uppåtgående stjärna i partiet har det hetat, säger Fredrik Furtenbach.

Lars Leijonborg blir 60 år i år.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".