Folkpartiets ledare Jan Björklund informerades om Leijonborgs avgång redan i maj. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Leijonborgs presskonferens

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg meddelade på torsdagsmorgonen att han avgår ut regeringen. Ekot rapporterade direkt från Lars Leijonborgs presskonferens.

Lars Leijonborg berättade under presskonferensen att han tycker att det är rätt tidpunkt att lämna över till någon annan.

Han har ännu inte bestämt vad han ska göra nu.

– Det är absolut inte så att jag tänker ta det lugnt framöver, jag kommer att ta tag i nya uppgifter, säger Lars Leijonborg.

Leijonborg sa att han tycker att det är bra med viss karenstid när man haft en ministerpost.

– Jag vill inte bli landshövding eller något sådant. Om jag blir erbjuden så kan jag tänka mig ett jobb från regeringen, men jag har helt andra planer, säger Lars Leijonborg.

Han sa sig vilja verka inom den privata sektorn snarare än regeringsarbete.

Enligt Leijonborg informerade han Folkpartiets ledare Jan Björklund om att han ville avgå redan i maj.

– Jan Björklund ska nu hitta en efterträdare och det kan ta några dagar, så formellt kommer jag att vara minister ett tag till, säger Lars Leijonborg.

Leijonborg sa att han inte avgår för att han har blivit utsatt för några påtryckningar. Han sa sig vara tacksam mot Jan Björklund för att han har fått behålla sin ministerpost efter att han lämnade partiledarposten.

Leijonborg framhöll Folkpartiets framgång i valet 2002 och bildandet av den borgerliga alliansen som höjdpunkter under sina år i politiken.

– Jag borde skriva memoarer, men jag vet inte om jag orkar. Jag har varit med om så mycket i mitt politiska liv, säger Lars Leijonborg.

Lars Leijonborg tackade journalisterna på presskonferensen.

– Ja, det här var väl sista gången vi ses, många av oss, så tack så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".