Polisens spaningsbilder publicerade i pressen

Polisen har nu fått fram en bild från övervakningskameror på NK-varuhuset på en man som kan vara utrikesminister Anna Lindhs mördare. Och bilden är nu spridd bland poliserna ute på fältet men också Stockholms kvällstidningara har publicerat något som dom säger är en maskerad version av polisens bild och det tycker Mats Nylén, informatör på Stockholmspolisen är olyckligt.
– Om det skulle vara så att det är just den bilden som vissa media publicerat i dag så är det beklagligt, för att inte säga bedrövligt. Bilden är en del av det hemliga förundersökningsmaterialet som lyder under stark sekretess. Vad kan det få för konsekvenser? – Det är svårt att bedöma just nu. Men syftet med bilden, för närvarande, var att vi skulle ha den internt för att den inte skulle bli offentlig och på så sätt kunna påverka vittnen, säger Mats Nylén. Polisen vill alltså inte bekräfta att tidningarna har de rätta bilderna. Men de säger samtidigt att originalbilderna stämmer ganska väl överens med det officiella signalementet på mördaren. Aftonbladets chefredaktör, Anders Gerdin, försvarar publiceringen. Trots att polisen tror att det kan förstöra värdet på vittnesuppgifter. – Vi har suddat bort ansiktet på de här bilderna. Det vi visar är en keps, en munkjacka och ett par byxor och personens kroppsbyggnad. Det är precis de uppgifter som polisen själva har gått ut med. Men polisens signalement är ju ganska vagt. Ni visar ju en bild på en specifik person. – Vi visar en bild på en specifik kropp. Personen har ju inget ansikte här. Däremot kan bilden, i bästa fall, leda till att personer, både inne på NK och efter flyktvägen, som har hört signalementet drar sig till minnes att de sett personen när de ser bilden. En skillnad mellan Expressen och Aftonbladets bilder är att Expressen har retuscherat bort märken på keps och tröja. Aftonbladet tycker att det är att förvanska bilderna och att de därför kan leda åt fel håll. Expressens chefredaktör, Otto Sjöberg, anser att retuscheringen av märken på kläder gjorts för att inte påverka vittnen. – Det är just av det skälet som vi tagit bort alla kännetecken. Signalementet är ju redan oerhört noggrant beskrivet. Det är den informationen i bilden som vi har kvar. Det finns ju också uppgifter om att en keps och munkjacka har hittats längs flyktvägen. Men polisen vill inte bekräfta om de upphittade kläderna liknar de som mannen på bilden bär. Den kvinna, klädd i rött, som polisen efterlyste på fredagen har nu kontaktat polisen. Men Stockholmspolisens informatör Mats Nylén vill inte uppge vilka uppgifter hon lämnat. – Det är intressant att ha fått prata med henne. Men jag vill inte säga något närmare om hur viktiga de uppgifter hon kunde lämna är för oss.
Johan Prane johan.prane@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".