Hotar med långdistansmissiler. Foto: Lee Jin-man/Scanpix.

FN-sanktioner mot Nordkorea allt närmare

FN:s säkerhetsråd har förberett ett utkast till nya sanktioner mot Nordkorea efter landets atomprovsprängning i maj. Samtidigt blir relationerna mellan Nord- och Sydkorea alltmer ansträngda och det lilla ekonomiska samarbete som finns mellan länderna är i fara.

FN:s medlemsländer uppmanas att genomsöka nordkoreanska fartyg för att förhindra otillåten vapenhandel. Det är en del av förslaget till en ny FN-resolution om sanktioner mot Nordkorea.

De nya sanktionerna är ett straff för landets atomprovsprängning den 25 maj. Nordkorea har hotat med att avfyra långdistansmissiler ifall sanktionerna genomförs. Samtidigt riskerar det ekonomiska samarbetet med Sydkorea i industriparken Kaesong att haverera.

Nordkorea har begärt en chockhöjning av de nordkoreanska arbetarnas löner och 500 miljoner dollar i hyra av de sydkoreanska företag som producerar bland annat kläder och klockor i Kaesong nära den sydkoreanska gränsen.

Omkring 40 000 nordkoreaner arbetar på ett hundratal sydkoreanska fabriker där, men efter att den politiska konflikten mellan Syd- och Nordkorea trappats upp den senaste tiden har de sydkoreanska fabrikerna tvingats begära ekonomiskt stöd från den sydkoreanska staten.

Det koreanska industriprojektet började 2004, som en del av den dåvarande sydkoreanska regeringens försök att engagera Nordkorea med hjälp av bistånd, den så kallade solskenspolitiken.

Sedan Sydkorea fick en ny konservativ regering förra året är det slut med solskenspolitik och i stället har Sydkorea ställt hårdare krav för att fortsätta ge bistånd till det fattiga grannlandet.

Efter Nordkoreas atomprovsprängning meddelade Sydkorea dessutom att landet anslutit sig till ett amerikansklett initiativ att söka igenom nordkoreanska skepp i jakt på material som kan användas till förbjudna massförstörelsevapen.

USA:s och FN:s aktioner är ett hot mot Nordkoreas magra ekonomi, eftersom vapenhandel hör till Nordkoreas få inkomstkällor.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".