Norges regering utsatt för övervakning

I Norge misstänks försvarets säkerhetstjänst för att i strid mot reglerna ha övervakat bland andra statsministern Jens Stoltenbergs internettrafik. Kriminalpolisen utreder nu om säkerhetstjänsten har överträtt sina befogenheter.

Det är inte bara statsminister Jens Stoltenberg utan också flera andra ministrar och anställda på departementen som kan ha utsatts för den militära säkerhetstjänstens kontroll av sitt surfande på nätet. 

Jens Stoltenberg själv vill inte uttala sig om de här misstankarna, mer än att han är glad över att saken nu utreds. Men bland övriga politiker i Norge är upprördheten stor. 

Företrädare för både regerings- och oppositionspartierna ser anklagelserna mot den militära säkerhetstjänsten som mycket allvarliga. 

– Om misstänkarna bekräftas står vi inför en jätteskandal, säger Björn Jacobsen som är försvarspolitisk talesman för regeringspartiet Socialistisk Venstre. 

På försvarsdepartementet tror man ändå inte att det handlar om regelrätt politisk övervakning av vad statsministern och de andra i regeringen och deras medhjälpare ägnar sig åt i sina datorer.

Säkerhetstjänsten skall till exempel inte ha läst de övervakades e-post, men väl kontrollerat vilka internetsidor som de har besökt. Och det sägs vara av säkerhetsskäl. 

Statsministerns och flera andras datorer är kopplade till försvarets datanät. Därför har säkerhetstjänsten velat kontrollera att användarna inte går in på webbsidor eller tar emot e-post som kan sprida datavirus. 

Trots det uppfattar många det här som ett klart brott mot reglerna för den militära säkerhetstjänsten. Dessutom har de ansvariga för den här övervakningen aldrig berättat vad de har sysslat med.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".