Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Regeringen förbereder Saabförhandlingar

Regeringen har idag fattat ett beslut som tyder på att beskedet om en ny ägare för Saab Automobile är mycket nära förestående.

– Vi har beslutat att ge Riksgälden i uppdrag att förbereda förhandlingar med Saab Automobile och ny ägare till det företaget om eventuella statliga garantier för lån hos IEB, säger Jöran Hägglund, (C), statssekreterare på näringsdepartementet.

Hur ska man tolka det?

– Man ska tolka det så att vi förstår att förhandlingar om GM och olika intressenter är inne i ett intensivt slutskede och för att underlätta fortsatt process har vi nu gett Riksgälden i uppdrag att i princip vara stand by om det är så att det krävs förhandlingar om statliga garantier, säger Jöran Hägglund.

Jöran Hägglund förnekar att dagens regeringsbeslut ska tolkas som att det i praktiken är klart att ägaren GM nu har valt ut en slutspekulant på Saab Automobile.

Men slutförhandlingarna pågår nu i Zürich, bekräftar Gunilla Gustavs på Saab Automobile för Ekot.  

Företagets informationsdirektör Eric Geers medger på en dålig telefonlinje att beskedet är mycket nära.

– I princip är detta positivt. Men grejen är att vi inte har fått något officiellt besked från GM:s sida. Vi vet att förhandlingen är i en avslutande fas, men officiellt har vi inte hört någonting så vi får vänta lite.

När kommer besked från Saab om vem den tilltänkte köparen är?

– Det kommer förmodligen ganska snabbt, men just nu får vi vänta lite till, säger Erik Geers.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".