Säkerhetsrådets ständiga medlemmar i toppmöte

De fem ständiga medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd samlades till ett toppmöte i Geneve på lördagen. Men länderna kunde inte enas om hur FN ska få en mer betydelsefull roll i Irak. Frankrike fortsätter att kräva ett snabbt maktöverlämnande av den USA-ledda ockupationsmakten.
Inom en månad ska den USA-ledda administrationen i Bagdad lämna över makten till en Irakisk myndighet, och inom ett år ska allmänna val hållas. Det är krav som den franska utrikesministern på lördagen framförde vid toppmötet i Genève. USA:s utrikesminister Colin Powell svarade med att kalla dem för orealistiska och ett recept på kaos i Irak. Det var i förra veckan som USA lade fram ett förslag till en ny FN resolution. Syftet är att öppna för en multinationell styrka, med trupper från länder som i dag kräver ett FN-mandat för att bidraga. De amerikanska styrkorna skulle därmed avlastats och de, för USA, nu betungande kostnaderna för ockupationen och återuppbyggnad skulle delas av fler. Men både Frankrike och Tyskland förkastade snabbt förslaget som de ansåg inte gav FN tillräckligt med politiskt inflytande. Diplomater beskriver dagens möte som upprepning av diskussionerna tidigare i år i säkerhetsrådet om Irak. Motsättningen mellan Frankrike och USA består. Och enligt samma diplomater hoppas nu de länder, Ryssland, Tyskland och Frankrike, som var emot USA:s krigföring, att en kompromiss så småningom nås, som leder till att USA:s inflytande i Irak minskar.
Kristian Åström, Berlin kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".