Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix.

Influensavaccin i Sverige om tre månader

Uppdaterad 22:06
Världshälsoorganisationen WHO har nu förklarat den så kallade svininfluensan för pandemi.

Det innebär att den uppgraderats till högsta nivån på organisationens skala efter att ha nått spridning i stora delar av världen. För Sveriges del är det ingen omedelbar fara men produktionen av vaccin till svenska sjukvården har nu satt igång, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

– Sverige har ett förköpsavtal när det gäller influensavaccin som träder i kraft när vi har nått den här nivån. Det avtalet träder nu i kraft.

När kan vi ha influensavaccin i Sverige?

– Någonstans om tre-fyra månader kommer de första doserna att nå Sverige.

Räcker det tidsmässigt?

– Det vet vi inte. Vi hoppas att det räcker, det finns skäl att tro att det kan räcka. Vi har sommar nu när influensa normalt sett har väldigt svårt att sprida sig.

Sverige har hittills 19 konstaterade fall av H1N1, den så kallade svininfluensan, de flesta personerna smittades på resa i USA. WHO:s uppgradering innebär inga nya åtgärder varken på svensk eller internationell nivå, man koncentrerar sig nu inte längre på att minska smittspridningen, utan effekterna av den, säger Anders Tegnell:

– Det innebär att man ska ha en sjukvård som fungerar så bra som möjligt så att alla som blir sjuka ska få den vård som de behöver. Att man har en förberedelse i samhället för att hantera frånvaro av arbetskraft, så att man kan fortsätta att leverera den service som invånarna behöver, säger Tegnell.

De första fallen av influensan upptäcktes i Mexiko i april och sedan dess har den spridits över världen. Fram till i dag har över 28 700 fall rapporterats i 74 länder. Värst drabbat har USA och Mexiko varit och där finns också de allra flesta av de 141 dödsfallen. För svensk del gäller det nu att förbereda sig för hösten när det verkliga utbrottet av svininfluensan kan väntas och beredskapen är god säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Vi har förfinat systemen så att hälso- och sjukvården kan fungera, så att vi har energiförsörjning, även om många då tvingas ligga sjuka på en enda gång, säger folkhälsoministern.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".