Gjorde inget förhastat. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Beröm för regeringens Saab-hantering

Regeringen har gjort helt rätt i att in i det sista avvakta besked om miljardstöd, säger Tysklands näringsminister Karl-Theodor Guttenberg.

– Jag tycker det är bra att man sett på bilindustrin med kritisk blick och tidigt gjorde klart att problemet är överkapacitet och att några biltillverkare måste bort, säger Karl-Theodor Guttenberg till Ekot.

Han säger det i egenskap av att ha varit den ende ministern i Tyskland som ifrågasatte förbundskansler Angela Merkel och den tyska regeringens beslut att ställa upp med miljardgarantier till Opel. Han hade hellre sett en konkurs.

Nu blev det miljardstöd i alla fall och 37-årige Guttenberg säger att det viktigaste nu med Opel är att skattebetalarna får tillbaka det man satsat.

– Vi har gjort ett borgensåtagande och har nu intresse av att förhandlingarna kring Opels framtid lyckas, säger Guttenberg.

Opel och Saab har varit tätt sammantvinnade inom General Motors med bland annat gemensam teknik och plattformar.

Hur det blir i framtiden är ovisst och Karl-Theodor Guttenberg säger att han inte kan säga något om framtida samarbet mellan bilmärkena.

Såna garantier kan inte jag utfärda, utan bara en ny Opelkoncern, om det nu blir någon livskraftig sådan, säger Karl-Theodor Guttenberg.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".