Osäker på utträdeskrav.

Internt bråk inom V om EU-utträdeskrav

Kravet på ett svenskt utträde ur EU kommer att bli ett hett diskussionsämne inom Vänsterpartiet framöver. Partiets ledare Lars Ohly vill ha en intern debatt om utträdeskravet och ledamöterna i partistyrelsen drar åt olika håll.

– Jag tycker att utträdeskravet har spelat ut sin roll. Det börjar bli förlegat. Nej-till-EU-kampen får väl börja betraktas som att snart vara död, säger Leif Lindström, ledamot i styrelsen.

Vänsterpartiet är ett EU-kritiskt parti och har hittills krävt att Sverige ska lämna EU.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly har tidigare sagt att utträdeskravet har varit ett hinder i valrörelsen. Han är osäker på om kravet verkligen ska vara kvar.

Ekot har pratat med 20 av de 21 ledamöter som tillsammans med partiledaren styr Vänsterpartiet. Hälften av ledamöterna tycker att utträdesskravet ska vara kvar.

En av dem är Vilmer Andersen. För honom hänger EU-motståndet och kravet på utträde ihop.

– Vi är nog det enda partiet som den har den här typen av analys, men vi tror fortfarande att det håller hela vägen, säger Vilmer Andersen.

Miljöpartiet har efter många långa debatter beslutat att inte längre kräva att Sverige ska gå ur EU. Nu kan frågan bli lika infekterad inom Vänsterpartiet.

Sju av de 20 ledamöter som Ekot har pratat med har fortfarande inte bestämt sig. De flesta osäkra lutar dock åt att vilja ta bort kravet.

Josefin Brink säger att utträdeskravet ger en missvisande bild av Vänsterpartiet.

– Vi har en politisk agenda och vi gör politiska saker, men det kommer hela tiden i skymundan. Lite grann så har bilden av Vänsterpartiet blivit att vi sitter och surar med armarna i kors och säger att vi aldrig borde ha gått med.

Generellt sett blir de svenska väljarna alltmer positiva till EU, men bland Vänsterpartiets väljare är EU-motståndarna fortfarande i majoritet.

Elise Norberg Pilhem konstaterar att Vänsterpartiet har misslyckats med att få folk att rösta.

– Det är väldigt svårt att motivera våra presumtiva väljare att rösta in kandidater till EU och samtidigt säga att vi vill lämna EU.

Nu ska Vänsterpartiets dåliga valresultat analyseras noga. Då kommer utträdeskravet att bli en het fråga.

Tre ledamöter i partistyrelsen har bestämt sig för att driva på en förändring. En av dem är Wiwi-Anne Johansson.

– Det är väldigt många unga människor i dag som kanske röstar för första gången, som inte vet om någonting annat än att vi är med i EU. Det är inte så realistiskt att tro att vi kommer att gå ur EU. Då är det bättre att man jobbar konstruktivt med att använda sig av den organisationen för att göra ett bra jobb, säger Wiwi-Anne Johansson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och ledamot i partistyrelsen.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".