Sven Otto Littorin.

Littorin ser inga problem med turordningsregler

Som Ekonomiekot tidigare har rapporterat orsakas den höga ungdomsarbetslös-
heten i Sverige av turordningsreglerna på arbetsmarknaden, om man får tro Svenskt Näringsliv. Men det avfärdas av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M).

– Nej, jag tycker inte att det är något större problem. Lagen om anställningsskydd är ju dispositiv, vilket innebär att parterna har fullt utrymme att förhandla på andra vis och komma fram till andra lösningar om man så önskar. Och går man till Danmark och tittar så ser man att den kraftigt sjunkande ungdomsarbetslösheten där under de senaste decennierna inte följer på några förändringar av lagstiftningen kring turordningsregler, säger Sven Otto Littorin.

Just skillnaden i ungdomsarbetslöshet mellan Sverige och Danmark har fått Svenskt Näringsliv att peka ut de svenska turordningsreglerna som en viktig förklaring till den högre ungdomsarbetslösheten i Sverige. Enligt organisationen innebär turordningsreglerna, populärt kallade "sist-in-först-ut", att ungdomar drabbas extra hårt när företagen varslar.

Men Sven Otto Littorin anser att skillnaden mellan Sverige och Danmark snarare ligger i utbildningssystemet än i lagstiftningen.

– Ett skäl till att det strukturellt har varit högre i Sverige under många decennier, det är att vi har haft alldeles för dålig koppling mellan utbildningssystemet och arbetsmarknaden. Det vill säga att vi har inte haft samma mjuka övergångar, som man har till exempel i Danmark, med olika typer av lärlingsutbildningar som är förlagda ute på företag.

– Den gymnasiereform som vi presenterade för inte så länge sedan tror jag är en av nycklarna till att komma tillrätta med det här problemet på ett bättre sätt, säger arbetsmarknadsministern.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".