Valrörelse med debattförbud är över

På lördagskvällen avslutades valkampanjen inför folkomröstningen med ett telefonväkteri i TV4 där ja- och nejsidan skulle svara på frågor. Alla politiker har varit överens om, att efter Anna Lindhs död så ska politikerna bara svara på frågor och inte debattera, men telefonväkteriet igår kväll visar hur svårt det kan vara.
– Vi förlorar ju därmed en stor del av beslutanderätten kring valutareserven och..., säger Peter Eriksson och avbryts av Lars Leijonborg som försöker gå i svarsmål. – Öh, öh, öh, nu börjar ni debattera här, avbryter Elisabeth Frerot. Lars Leijonborg fortsätter: – Det Peter säger här har ingen förankring i hans parti. Både vänsterpartiet och miljöpartiet vill att Sverige... – Nu, nu stoppar vi dig också, säger Elisabeth Frerot. Miljöpartiets Peter Eriksson och folkpartiets Lars Leijonborg stoppas av programledarna Lena Smedsaas och Elisabeth Frerot. Och hur svår balansgången är mellan debatt och utfrågning demonstrerades gång på gång i det nära två timmar långa telefonväkteriet. Men tittarnas behov av svar var ändå stort. 16 100 personer ringde till programmet under den sena lördagskvällen. Men hur är det då att som politiker svara på frågor utan att få följa upp med debatt. Inte så lätt tycker vänsterpartiets Jonas Sjöstedt: – Det är väldigt svårt att göra det. För många gånger vill jag gå in och bemöta men samtidigt är det ju så att mordet på Anna Lindh gör att det inte är möjligt. Men blir det en onaturlig valrörelse i den meningen? – Ja, det är ju en helt speciell valrörelse. Det finns dels det här att vi helst inte vill för att det är så ohyggligt det som har hänt. Samtidigt har ju också väljarna en rätt att få reda på de olika åsikterna. Det är en väldigt svår balansgång som vi försökte gå här i kväll. Många väljare bestämmer sig på slutet. Blir det svårare för väljarna nu? – Ja, jag tror det, Samtidigt har man ju hållit exempelvis valstugor öppna så man ska kunna hämta information på egen hand. Så jag hoppas och tror att vi har funnit en rimlig kompromiss där, säger Jonas Sjöstedt.
Herman Melzer herman.melzer@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".