presidentvalet i iran

Ahmadinejads anhängare firar på gatorna

I Iran är den hårdföre sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad på väg att vinna gårdagens presidentval med stor marginal till tvåan, den tidigare premiärministern Mir Hossein Mousavi. Enligt den iranska valkommissionen har Ahmadinejad fått 65 procent av rösterna när fyra femtedelar av rösterna har räknats, medan Mousavi fått 32 procent.

Mousavi anser att det förekommit felaktigheter i röstningen, bland annat brist på röstsedlar och attacker mot hans valkontor. När resultaten från valet började tillkännages gav sig Ahmadinejads anhängare ut på gatorna i Teheran och firade.

Det tycks framförallt vara på landsbygden som stödet för Ahmadinejad varit mycket stort. I vissa större städer och i delar av huvudstaden Teheran har Mousavi starkt stöd, men det räcker ändå inte för att vinna om nattens rapporter från röstsammanräkningen stämmer.

På fredagkvällen utropade båda huvudkandidaterna sig som segrare. Men sent på fredagen sa den statliga valkommissionens ordförande att den sittande presidenten Ahmadinejad leder. Mousavi anklagade motståndaren för fusk under valdagen.

Det framgår inte från vilka områden i Iran de hittills räknade rösterna kommer, inte heller om det är från större städer eller från landsbygd.

Valrörelsen i Iran har varit entusiastisk och det märks att omvärlden spelar en tydlig roll i valet, rapporterar Ekots Mellanösternkorrespondent.

– Mousavis budskap på valaffischer under kampanjen har varit "En ny hälsning till världen", säger Ekots korrespondent Cecilia Uddén.

Och valet i Iran kan ha en avgörande betydelse för relationen till andra nationer i världen. Samtidigt anklagas Ahmadinejad på hemmaplan av sin opponent för att hålla en alltför hårdför linje.

– Kandidaten Mousavi har beskyllt den sittande presidenten Ahmadinejad för att isolera Iran och för att hålla en alltför "bombastisk" retorik när det gäller Israel, Förintelsen, kärnenergiprogrammet och relationen till USA. Om Mousavi vinner, och han har stöd av många reformvänner, så kommer det betydligt att underlätta dialogen med USA, rapporterar Cecilia Uddén.

Vallokalernas öppetider i Iran rapporteras ha förlängts med flera timmar, uppger landets inrikesministerium. Anledningen var de långa köerna av människor som ville rösta.

Cecilia Uddén
cecilia.uddén@sr.se