Försvarsministern:

"Försvarsberedningen inte relevant"

Den moderate försvarsministern Sten Tolgfors är inte säker på att han vill behålla den parlamentariska försvarsberedningen, vars uppgift är att förbereda politiska beslut om det svenska försvaret.

Försvarsberedningen är inte längre relevant, säger Sten Tolgfors till Ekot.

– Jag menar helt enkelt att vi där hade två sjupartiuppgörelser om försvarspolitikens inriktning. Dem har Socialdemokraterna inte levererat. De har punkt för punkt gått ifrån det som man kom överens om, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Försvarsminister Sten Tolgfors som också offentliggjorde i dag att regeringen förhandlar om att ansluta Sverige till ett samarbete med Nato om luftövervakning där flera länder kan byta information. Målet är ett gemensamt Nordiskt-Baltiskt samarbete.

Det har hänt att Moderaterna tidigare inte velat delta i försvarsberedningen och Sten Tolgfors säger till Ekot i dag att han "ännu inte har dömt av frågan" om försvarsberedningen ska fortsätta arbeta.

Regeringen får hård kritik i dag av just socialdemokraten Håkan Juholt, ledamot i försvarsberedningen. Juholt skriver på Svenska Dagbladets debattsida att han under sina 14 år i försvarsberedningen aldrig tidigare upplevt större nonchalans mot riksdagens partier.

Dessutom har Sten Tolgfors fel när han säger att Socialdemokraterna inte står för försvarsberedningens slutsatser, säger Håkan Juholt.

– Sten Tolgfors är inte vuxen uppgiften att vara försvarsminister, och Fredrik Reinfeldt klarar inte av att ha en dialog med riksdagens partier, det är allvarligt. Det som står i försvarsberedningens rapport, det är det som Socialdemokraternas talesman Anders Karlsson har sagt i riksdagen.

Som Håkan Juholt nämnde har det varit försvarsdebatt också i riksdagen i dag. Socialdemokraternas talesman Anders Karlsson försvarade värnplikten.

– Jag anser att värnplikten även i fortsättning ska utgöra basen för det svenska försvaret. Sveriges försvar är och skall förbli allas ansvar, sa Anders Karlsson i dag i riksdagen.

Oppositionen kritiserade regeringen för att inte vara överens om säkerhetspolitiken, medlemskap eller inte i Nato, eller att säga ett och göra ett annat.

Regeringspartierna efterlyste oppositionens alternativ till gemensam försvarspolitik. och sen försvarsminister Sten Tolgfors.

– Vad säger den gemensamma oppositionen ja till, om det nu är gemensamt, fru talman? frågade Centerns Kerstin Lundgren.

– Det finns inget alternativ till regeringens försvarspolitik. Jag beklagar det, för då har det heller inte funnits något att förhandla med Socialdemokraterna om, sa försvarsminister Sten Tolgfors.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se