Rusning efter husvagnslarm

Oron för vägpirater har lett till att allt fler skaffar olika överfallslarm till husbilar och husvagnar. Efter rapporterna i sommar om överfall i södra Sverige har försäljningen av gaslarm och inbrottslarm ökat kraftigt. Vid den stora husvagnsmässan i Jönköping i veckan har det varit trängsel hos larmförsäljarna.
Kunderna trängs i Per Westergaards lilla monter när han visar upp sitt företags larm, som ska varna både för inbrott och för sövande gaser. Trots att det kostar ett par tusenlappar så går affärerna mycket bra både här och hos de andra larmförsäljarna. På bara en dag har Per Westergaard sålt för mer än under hela förra årets husvagnsmässa. Tack vare den ökande oron för vägpirater. - Tidningarna har skrivit mycket om problemet och det har varit många överfall i Sverige. Det gör att folk som läser tidningar sätter sig in i problematiken och är mer försiktiga i dag. I år är det inget problem att förklara problemet för folk. I år är problemet att ta hand om alla kunder. Alla är intresserade av överfallslarm i år. Så det är inga problem att sälja? - Nej, problemet är att de tar slut i dag. Men vi får göra en lista och så får vi skicka till folk. Gunnel Bengtsson från Aspentorp i Skåne har själv bekanta som drabbats av vägpirater. Nu köar hon för att köpa ett larm till sin husbil. - Man har väl hört alldeles för mycket om hur lätt de kan spruta in gas och även göra inbrott i vagnarna. Man är väl inte direkt rädd men man är väldigt försiktig nu med var man stannar och så vidare. Då är det en viss trygghet att investera i detta. Så ni kommer att skaffa larm? - Det kommer vi att göra. Även Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, märker av oron bland kunderna för att råka ut för rån. Nu i veckan träffade flera tillverkare polisens experter för att höra vilka som är bilarnas svaga punkter och hur man åtgärda dem. Men samtidigt varnar Dan Olsson i HRF för en överdriven hysteri. Oftast finns enklare sätt än larm för att öka säkerheten. Exempelvis att gömma värdesaker och tänka på var man parkerar. - Jag tror att normalt sunt bondförnuft är lika bra som larm. Exempelvis att man inte ställer sig på avsides ställen som är oupplysta så att brottslingar kan arbeta ostört. Är inte folk så förnuftiga och försiktiga i dag? - Svenskar är försiktiga. Det är nog framför allt tyska turister som kommer i hyrda husbilar som är oförsiktiga och ovana helt enkelt, säger Dan Olsson.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".