Stor förödelse i Sydkorea efter tyfonen Maemi

Minst 84 människor har omkommit, tusentals människor tvingades fly och stora byggnadskranar välte i Sydkorea när den värsta tyfonen på hundra år drog fram över de södra delarna av den koreanska halvön.
Tusentals soldater och annat räddningsmanskap söker i dag efter överlevande längs ett stort område i sydöstra Sydkorea. Trakterna kring kuststäderna Ulsan och Pusan var de värst hemsökta när tyfonen Maemi, som betyder cikada på koreanska, drog fram. Förutom hittills minst 84 som omkommit på grund av tyfonens härjningar saknas minst ett tjugotal. Metrologer i Sydkorea betecknade tyfonen som den värsta på 100 år. En vindstyrka på 60 meter i sekunden uppmättes. 450 millimeter regn föll under ett dygn i det utsatta området. Omkring 25 000 människor tvingades fly från sina hem för att söka skydd i skolor och offentliga lokaler. Mer än en miljon människor blev strömlösa. Jordbruksmarker har helt satts under vatten, vägar och broar har spolats bort. Ett snabbtåg på väg från huvudstaden Seoul söderut spårade ur till följd av slagregnen och de hårda vindarna. Flera industrier tvingades stänga. Fem av Sydkoreas arton kärnkraftsreaktorer stängdes sedan deras transformatorer skadats av tyfonen, inga radioaktiva läckor rapporterades. En lyxkryssare, som tidigare evakuerats, tippade och mängder av andra båtar i hamnarna slets loss från sin förtöjning och kastades omkring av naturkrafterna. Stora lyftkranar knäcktes och vindarna flyttade stora containrar som om de varit byggklossar. Under natten, när tyfonen väsentligt försvagad drog vidare, avtog vindstyrkan och det ihållande regnet lättade. Helikoptrar har sänt ned mat till isolerade städer och samhällen. Sydkoreas regering har redan utlovat kompensation för lantbrukare, företag och enskilda som drabbats.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".