Säpochef kritisk mot bilden av Rosengård

Säpos generaldirektör Anders Danielsson är kritisk mot bilden att Malmöstadsdelen Rosengård skulle vara en plantskola för islamistisk extremism.

En utredning som regeringen beställt hävdade tidigare i år att radikal islamism vinner terräng i Rosengård och integrationsminister Nyamko Sabuni talade om ett hot mot demokratin.

Säpochefen Anders Danielsson håller inte med.

– Vi delar väl inte riktigt den studien, jag tycker att man har gått för långt i generaliseringar. Visst förekommer det på individnivå, dem försöker vi ha kontroll på och vi försöker samtala med dem. Min uppfattning är att man överdrivit situationen.

Säpochefen Anders Danielsson har själv erfarenhet av Rosengård. Med sin bakgrund i skånepolisen, bland annat som länspolismästare i Skåne, har Danielsson sin egen uppfattning om Malmöstadsdelen.

– Rosengård är nog inte farligare än något annat. Det har blivit en liten medial snedvridning. Jag har varit länspolismästare i Skåne in fem år och har mina rötter därifrån och har patrullerat många kvällar i Rosengård. Att göra liknelser med Paris 2004 ellwer 2005 tycker jag är alldeles för långtgående, säger Anders Danielsson.

I utredningen "Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö" hävdade forskarna Magnus Ranstorp och Josefin Dos Santos att religiös extremism vinner terräng i Rosengård. Integrationsministern Nyamko Sabuni försvarade rapporten och talade om "ett hot mot demokratin". Men säpochefen varnar för farliga generaliseringar:

– Skulle man fråga mig så skulle inte jag använda de uttrycken, att det är ett hot mot demokratin. Det finns enskilda individer men jag tror det är farligt när vi börjar generalisera. Det är precis det vi vill undvika, vi är den myndighet som är satta att bekämpa brott och brott bekämpar man inte med grova generaliseringar. Man ska vara försiktig med sina uttalanden om man inte är tvärsäker på att man har rätt, säger Säpos chef Anders Danielsson.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Fakta: Säpos dialogmetod

Säpos dialogmetod ska bygga på frivillighet och förebygga brott. Målet är att motverka radikalisering, som kan leda till att man använder, främjar eller förespråkar våld i politiskt syfte.

Den vänder sig inte bara mot muslimer utan även mot ungdomar i vänster- eller högerextrema politiska grupperingar som Säpo upplever är på glid utan att ännu ha begått något brott.

Dialogen ska skapa förtroende och motverka ett upplevt utanförskap, bygga kunskap och upptäcka varningssignaler så tidigt som möjligt.

Källa: Säpo, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.