Obehöriga läste utrikesministerns sjukhusjournal

Två personer kan olovligt ha tagit sig in i datasystemet på Karolinska sjukhuset för att läsa Anna Lindhs sjukjournal. De två anställda riskerar polisanmälan för brott mot sekretesslagen och att avskedas från sina tjänster på sjukhuset.
– Vi misstänker att det är två som inte har behörighet som har varit inne i journalsystemet. Nu pågår en internutredning där vi kommer att få klarhet i om detta stämmer eller inte, säger Margareta Hamark är informationschef på Karolinska sjukhuset. Först på måndag tror Margareta Hamark att det blir klarlagt om intrången, som de två obehöriga anställda gjort, verkligen är något brott. Eller om de faktiskt gått in och läst journalerna efter direktiv av personer som hade behörighet. Det var när Anna Lindh var inlagd och opererades på sjukhuset, efter knivöverfallet, som två obehöriga personer gick in i journalen. Hur många gånger det skedde, eller om uppgifterna förts vidare, vill inte sjukhuset kommentera. Efter tidigare missbruk så kontrollerar nu Karolinska varje inloggning när det gäller kända personer. Men ännu överväger man inte att ytterligare försvåra möjligheten att komma åt sekretessbelagda uppgifter. – Det är i så fall något som våra tekniker och dataansvariga får svara på. Det vet jag inte hur man gör rent praktiskt. Det kommer säkert att följa diskussioner om det i ett senare skede, säger Margareta Hamark, informationschef på Karolinska sjukhuset.
Susan Ritzén susan.ritzen@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".