Kyrkan vill kunna viga samkönade par

Par av samma kön ska kunna ingå äktenskap i Svenska kyrkan genom en ändring i formuleringarna, föreslår Kyrkostyrelsen. Inledningsorden "man och hustru" i vigselakten ska enligt förslaget bytas mot "äkta makar".

– När kyrkan ska ta ställning till frågan om äktenskap för par av samma kön, är en relevant fråga om detta skadar eller gagnar människor. Kyrkan vill stödja trofasta relationer, och i ett bibelteologiskt perspektiv är kärleksbudet för oss överordnat andra bud och förbud i Bibeln, säger ärkebiskop Anders Wejryd i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Frågan har varit omdebatterad och Anders Wejryd säger till TT att kyrkan 2007 tog ställning för att inte diskriminera någon.

– Äktenskapet har en god klang och är det fler människor som vill gå in i den samlevnaden så vill vi stödja det. Man ska som homosexuell ha samma rättigheter som alla andra. Diskussioner fördes om ska man ha två likaberättigande begrepp eller om man skulle kalla allt för samma sak. Då sade Kyrkostyrelsen att vi ska ha en och samma lag men behålla två begrepp. Men det blev inte så.