Utökade sanktioner en framgång för USA

Uppdaterad 16:56
FN:s nya sanktioner mot Nordkorea syftar till att stoppa Nordkoreas vapenexport. Tidigare sanktioner mot kärnvapenmakten Nordkorea har dock inte följts av alla länder. Men den här gången finns större stöd också hos Kina och Ryssland. För USA är de hårdare sanktionerna en seger.

Resolution 1874 röstades igenom enhälligt. De 15 i FN:s säkerhetsråd sade ja till förslaget från de permanenta medlemmarna Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och USA, samt Japan och Sydkorea.

Om de nya hårdare sanktionerna kommer att följas av världens länder är USA en klar segrare, och förlorare är förstås diktaturens Nordkorea.

Susan Rice, USA:s FN ambassadör var mycket nöjd med det enhälliga beslutet i FN. Men hon varnade också för hur Nordkorea kommer att svara. Det finns underrättelseuppgifter om att ett tredje kärnvapentest är på gång i det slutna landet.

Efter Nordkoreas första kärnvapentest i oktober 2006 beslutade FN också om sanktioner mot Nordkorea. Sanktioner som ignorerades. Så efter ett nytt kärnvapenprov i maj i år krävde Japan, USA och Sydkorea en skärpning av sanktionerna.

För att få med Kina och Ryssland krävdes vissa kompromisser. Men tydligt är att båda länderna nu närmat sig USA när det gäller inställningen till Nordkorea.

Kina har en nyckelroll, som granne och med nära relation till Nordkorea. Om Kina verkligen följer de tuffare sanktionerna mot Nordkorea får de effekt.

Den för Nordkorea viktiga vapenexporten ska stoppas med sanktionerna. Nordkorea har redan exporterat missilteknologi till Pakistan, Libyen, Iran, Syrien och Egypten.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se