Nato i Norrbotten

"Explosioner nära civila"

Företrädare för det antimilitära nätverket Ofog hävdar att militären under den Natoledda övningen Loyal Arrow fäller bomber trots att civilpersoner befinner sig i övningsområdet.

Enligt nätverkets talesperson Anna Sanna-Göransson har sex personer i nätverket tagit sig in på övningsområdet i Norrbotten där den Natoledda flygövningen Loyal Arrow pågår.

– I natt hade vi kontakt med dem och då hade de hört explosioner. Vi har alltså berättat för militären att det befinner sig civila på området och de väljer ändå att fortsätta övningen och som det verkar, släppa bomber i området, säger Anna Sanna-Göransson till Ekot.

Vad tycker ni om det?

– Vi är chockade.

Sedan några dagar tillbaka pågår den hittills största flygövningen i Sverige. Den kallas Loyal Arrow och leds av Nato och 10 länder är med. Den äger rum i Norrbotten, bland annat inom övningsområdet kring Vidsels militärbas, där medlemmarna i det antimilitära nätverket Ofog säger att de befinner sig.

Vidselbasen drivs av Försvarets Materielverk, FMV, där Ulf Lindström är pressansvarig.

– Om de har hört någonting så är det inte säkert att man fällt eller skjutit någonting. Vi går inte in exakt på vad vi genomför inom ramen för övningen. Om vi bedömer att det finns en risk för att det finns människor i området som kan komma till skada så genomför vi inte verksamheten, säger Ulf Lindström.

Gjorde ni inte en sådan bedömning i går?

– Det gör vi hela tiden.

Är de här människorna i området eller inte enligt er uppfattning?

– Vi kommenterar inte det, säger Ulf Lindström.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se